Asa cum va spuneam inca de acum doua saptamani, ieri am participat la Biz SMS Bucuresti, una din cele mai importante conferinte de social media de peste an si, in mod sigur, cea mai importanta la inceput de an, cand se anunta tot felul de informatii legate de noi directii, dar si analize si topuri ale bloggerilor si agentiilor din social media. Surpriza cea mare a zilei a fost nominalizarea blogului DigiPedia.ro pe lista blogurilor de tehnologie, alaturi de alte 9 bloguri. Cu alte cuvinte, conform Revistei Biz si a celor de la Zelist Monitor, suntem in top 10 bloguri de tehnologie din Romania. Multumesc!
Chiar daca atmosfera a fost foarte destinsa si relaxata, am observat ca s-a schimbat comportamentul meu. In primul rand, nu am mai fost foarte activ pe retelele sociale, preferand sa fiu mai atent la ce au de spus vorbitorii de pe scena, decat ce pune lumea pe hashtag. Am preferat sa fiu foarte atent la ce spun speakerii si sa invat cat mai multe lucruri noi si zic eu ca ieri am plecat acasa cu cateva idei noi care imi vor folosi la dezvoltarea brandurilor mele anul acesta. De asemenea, la pauza am preferat sa stau de vorba cu oamenii, sa ii ascult (asta mi-a fost destul de greu) si nici macar nu am apucat sa mananc, oricum lucrurile au fost atat de interesante pe intreaga perioada a zilei, incat am resimtit foamea destul de tarziu, cand deja intrasem cu masina in Ploiesti.
Am reintalnit prieteni vechi si intr-un fel mi-am dat seama ca toata nebunia asta cu bloggingul a fost intotdeauna o experienta frumoasa, de care imi voi aduce aminte cu placere tot restul vietii. Chiar daca scriu pe blog in fiecare zi, nu ma mai consider blogger, stiti cu totii ca atunci cand vorbesc despre mine spun ca sunt antreprenor; si chiar daca am multe legaturi cu bloggingul, nu ma mai consider blogger in adevaratul sens al cuvantului.
Observand cu atentie problemele pe care le au bloggerii, mi-am dat seama ca trebuie sa reiau putin la revizuit toate blogurile mele si sa vad daca nu mi-au scapat anumite lucruri, pentru ca, chiar daca le stiu, uneori mai exista si scapari si e bine sa fim atenti la detalii.
Nivelul urmator in social media
S-a discutat mult despre ce ne rezerva viitorul. Mugur Patrascu ne-a vorbit despre al doilea val, despre modul in care comunicarea se schimba si despre cum lucrurile trebuie facute altfel. Cristian Manafu ne-a vorbit despre cat de mult conteaza relevanta unui blogger si despre cum multi oameni din agentii aleg bloggerii manual, uitandu-se mai atent la publicul pe care il are un anumit blogger si mai putin la cifrele pe care le indica anumite tool-uri automate.
Prea multe informatii interesante de la aceasta sectiune nu am sa va spun aici; probabil, daca o sa am timp, o sa le dezvolt separat, in alte articole, ulterior. Important e sa stiti ca lucrurile se schimba si daca iti faci bine treaba si esti serios, ai toate sansele sa fii observat si implicat in campanii.
Campania #suntuntaran
O campanie indrazneata si curajoasa din partea Revistei Biz. O campanie despre care cu siguranta se va vorbi mult, pentru ca este o campanie care creeaza controverse. Cum adica sa recunosti ca esti un taran? Desi, daca stai putin sa te gandesti, la tara, in mediul rural, vei gasi cu adevarat valorile autentice romanesti, vei gasi acea ospitalitate si bun simt pe care cu greu le mai intalnesti la oras in ziua de azi. Acea apropiere de oameni, care te determina sa fii mandru ca faci parte dintr-o comunitate si care sta de multe ori la baza multor oameni de succes din ziua de azi. Vorba aceea: cine nu are un batran, sa-si cumpere.
Tu ai curajul sa recunosti ca esti un taran? O intrebare care mi-a stat pe creier pe toata perioada celei de-a doua sesiuni si la care am incercat din rasputeri sa dau un raspuns pozitiv. Oricat de tare imi plac lucrurile pe care le face Revista Biz, la intrebarea asta nu am cum sa raspund cu da. Am muncit mult in ultima vreme la brandul meu personal si, chiar daca eu imi cunosc valorile, stiu cine sunt, de ce fac ceea ce fac, din pacate lumea in ziua de azi judeca foarte mult lucrurile dupa aparente. Iar cuvantul acesta – „taran” – are atat de multe conotatii negative in mintea mea, incat nu pot sa trec peste ele si probabil lucrul cel mai greu de recunoscut; in trecut am aratat in online multe din aceste aspecte negative care nu ma fac mandru in ziua de azi.
Cei mai influenti bloggeri din Romania
Unul din cele mai asteptate momente ale zilei. Cum zicea cineva in sala (nu-mi amintesc exact cine), daca nu esti pe listele acestea, atunci inseamna ca nu ai muncit destul sau nu ai facut ce trebuia. Cum blogul meu nu se incadreaza prea bine la blog generalist, sectiunea de antreprenoriat nu exista, iar la capitolul turism sigur nu pot sa spun ca blogul meu e un blog de turism (scriu despre antreprenoriat si calatorii), nu ma asteptam la vreo nominalizare.
Aveam ceva asteptari intr-adevar la sectiunea Bloguri de Tehnologie, dar au disparut imediat ce au anuntat ca lista cu bloguri de tehnologie contine doar 10 nume. Dupa ultimul raport de acum 4-5 luni, DigiPedia.ro se afla in primele 30 de bloguri de tehnologie din Romania (am propriile monitorizari pe zona aceasta), asa ca existau ceva sperante daca lista ar fi continut 20 de nume. Cu toate acestea, am avut parte de o surpriza extraordinara, pe lista celor 10 nominalizari fiind si numele meu, alaturi de blogul DigiPedia.ro, ceea ce imi da foarte mult curaj sa continui cu ceea ce fac acolo.
Inca o data, vreau sa le multumesc celor de la Revista Biz si Zelist Monitor pentru nominalizare.