Cum iti poti cumpara timp

Posted by

Timpul este o resursa pe care o primim cu totii in mod egal, sau cel putin asa stau treburile in teorie. O sa auziti des in jurul vostru oameni care vor spune ca toti beneficiem de aceleasi 24 de ore si ca timpul este o resursa de care beneficiam in mod egal. In functie de cat de organizati suntem, putem sa beneficiem intr-un mod mai eficient sau mai putin eficient de aceste 24 de ore. Ceea ce nu spun multi oameni este faptul ca iti poti cumpara timp, fiind o resursa ca oricare alta care, in anumite limite, poate fi cumparata.

De ce vorbesc de anumite limite? Pentru ca, de exemplu, daca sunteti pasionat de surf si veti vrea sa faceti surf timp de 30 de ore pe zi, va fi aproape imposibil (si spun „aproape”, ca in teorie timpul se poate dilata in anumite conditii si poate, cine stie, peste 1000 de ani imposibilul de azi devine posibil, dar nu despre asta vreau sa va vorbesc azi). Dar daca munciti la proiectele voastre timp de 10 ore pe zi si aveti la dispozitie doar 2 ore pe zi pentru surf, atunci cu siguranta va puteti cumpara timp, astfel incat sa munciti doar 4-5 ore pe zi si sa va bucurati de valurile oceanului timp de alte 4-5 ore.

Timpul il poti „cumpara” in mai multe moduri: prin optimizarea si construirea unor procese, prin delegare si, mai ales in antreprenoriat, prin angajarea de personal calificat care sa preia din atributiile tale. Ca exemplu, daca trebuie sa te deplasezi cu masina prin oras si stai o ora in trafic, ai putea foarte bine sa iei un taxi si pe bancheta din spate sa-ti rezolvi din treburile de peste zi, in felul acesta castigand timp important. Cand faceam naveta la Bucuresti, ma foloseam de timpul petrecut pe tren pentru a scrie articole pe blog si a invata lucruri noi. Asta tine mai mult de optimizarea modului in care lucrezi.

Si in ultima vreme am tot optimizat si construit procese, astfel incat sa castig timp. Doar ca de cateva zile lucrurile s-au aglomerat si mai tare si am observat ca unul din task-urile pe care le faceam la final de zi – scrisul pe blog – se apropie tot mai mult de miezul noptii si asta in conditiile in care de cateva zile incoace am amanat cate 2-3 task-uri (1 task = 1 ora de obicei) pentru ziua urmatoare.

Astfel imi dau seama ca singura solutie ca lucrurile sa mearga mai departe este sa angajez pe cineva care sa preia o parte din munca mea si astfel sa castig timp. Mai ales ca, dupa discutiile de azi, se intrevad inca vreo cateva proiecte noi si sincer nu am stiut ce sa le zic clientilor legat de timpul in care le pot finaliza proiectele.

Intorcandu-ma la titlul articolului, am sa incerc sa sintetizez cateva metode prin care iti poti cumpara timp:

1. Procese

Un set de procese bine pus la punct iti aduce timp in plus pentru treburile pe care le ai de facut peste zi. In mare, de cativa ani procesul meu functioneaza cam asa (click pe link), desi cred ca in curand voi fi nevoit sa trec la ceva tool-uri mai complicate, prin care sa pot delega anumite task-uri altor persoane, colaboratori sau angajati.

2. Organizare si disciplina

Intr-un fel iti castiga timp, nu neaparat ti-l cumpara, dar am zis ca se merita mentionate aici pentru faptul ca te ajuta sa ai mai mult timp disponibil. Disciplina aduce cu sine multe alte beneficii si am mai vorbit despre aceste beneficii de-a lungul timpului.

3. Delegare

Este unul din lucrurile destul de dificile pentru majoritatea dintre noi. De cele mai multe ori, altcineva nu va face lucrurile la fel de bine ca tine, mai ales daca tu esti proprietarul afacerii, iar el e doar un simplu angajat, dar este un proces absolut normal prin care poti sa-ti cumperi timp.

In mod sigur mai sunt si alte metode, dar am sa va las pe voi sa spuneti daca si cum credeti ca va puteti cumpara timp mai mult pentru proiectele pe care le aveti in desfasurare. Pot fi atat exemple concludente, cat si sfaturi la nivel teoretic.

2 comments

Comments are closed.