Unele sanctiuni prevazute de legislatia auto aflata in vigoare prevad retinerea permisului de conducere, in vederea suspendarii dreptului de a mai conduce, al soferilor care au incalcat anumite legi, pentru o perioada de la 30 pana la 90 de zile.
Din fericire pentru cei care se afla intr-o astfel de situatie, exista posibilitatea de a-si recapata permisul mult mai devreme. Care sunt conditiile si cum isi pot redobandi soferii permisul de conducere a sintetizat sitex in acest articol.
Pentru ce contraventii se retine permisul de conducere?
In momentul in care se pregatesc pentru examenul de obtinere a permisului de conducere auto, candidatii invata si care sunt contraventiile prevazute de lege, precum si sanctiunile pentru acestea. Contaventiile si sanctiunile reprezinta chiar un capitol al probei teoretice a examenului auto, despre care se regasesc intrebari si in chestionare auto DRPCIV.
Unele dintre cele mai grave, dar des intalnite, situatii in care se dispune retinerea permisului de conducere sunt:
- in momentul in care soferul a produs un accident cu pagube materiale;
- in momentul in care soferii nu respecta regulile privind prioritatea de trecere, depasirea sau culoarea rosie de la semafor, motiv pentru care a produs un accident rutier, care s-a soldat cu pagube materiale;
- soferii care sunt prinsi conducand sub influenta bauturilor alcoolice, in situatia in care acest lucru nu constituie o infractiune.
De asemenea, si situatia in care un sofer acumuleaza 15 puncte de penalizare in 12 luni sau 10 puncte de penalizare in decurs de 6 luni, acestuia i se va suspenda dreptul de a conduce, prin retinerea permisului de conducere.
Cum poate fi redobandit permisul de conducere?
Indiferent de perioada pentru care ii este suspendat permisul de conducere, soferii mai pot circula timp de 15 zile din momentul retinerii, cu o dovada. Dupa expirearea dovezii, acestia au posibilitatea fie de a astepta trecerea perioadei de suspendare, fie de a se inscrie pentru sustinerea unui examen teoretic pentru redobandirea permisului de conducere.
Ceea ce trebuie retinut referitor la acest aspect este faptul ca daca soferii nu se prezinta sau nu promoveaza examenul respectiv, perioada de suspedare a permisului auto se prelungeste cu inca 30 de zile.
Totusi, cu o trecere rapida in revista a legislatiei rutiere si cu completarea unor teste drpciv 2023, sansele ca soferii care au permisul de conducere suspendat sa pice examenul de redobandire a dreptului de a conduce sunt minime.
Exista insa si unele categorii de soferi care nu pot apela la examenul pentu redobandirea permisului auto, acestia fiind soferii care au acumulat 15 puncte de penalizare intr-un an, cei care nu au oprit la trecerea de la nivel de cale ferata sau cei care au provocat un accident rutier in timp ce se aflau sub influenta alcoolului.
In ce consta examenul de redobandire a permisului auto si cum pot fi de ajutor chestionarele DRPCIV?
Pentru a-si redobandi permisul de conducere, soferii trebuie sa promoveze un test de verificare a cunoasterii regulilor rutiere, care se desfasoara in cadrul serviciului de politie rutiera la care acesta este in evidenta.
Acest test este, de fapt, un chestionar auto similar celor de la proba teoretica pentru obtinerea permisului auto. De aceea, pentru a fi siguri ca promoveaza testul respectiv, soferii care au permisul de conducere suspendat ar trebui sa completeze cat mai multe chestionare auto DRPCIV, mai ales ca pe platforma respectiva exista si o sectiune special dedicata pentru redobandirea permisului.
Care sunt diferentele dintre examenul de obtinere a permisului auto si cel pentru redobandirea acestuia?
In primul rand, pentru a obtine permisul de conducere, candidatii trebuie sa promoveze examenul auto, care este format din doua probe: una teoretica si una practica. Cum din punct de vedere practic, un sofer caruia i-a fost retinut permisul de conducere nu are probleme, acesta va fi nevoit sa sustina numai proba teoretica, doar ca aceasta este diferita de cea pentru obtinerea initiala a permisului de sofer.
Diferenta dintre proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere si examenul pentru redobandirea permisului consta in faptul ca soferii trebuie sa raspunda la 15 intrebari despre sanctiunile contraventionale complementare si prevederile legislatiei rutiere, inclusiv cele mai noi. Pentru a se considera promovat, soferii trebuie sa raspunda corect la cel putin 13 din 15 intrebari, intr-un interval de 30 de minute.
O alta diferenta dintre cele doua probe consta in faptul ca intrebarile examenului pentru redobandirea permisului de conducere au o singura varianta de raspuns corecta, in timp ce proba teoretica pentru obtinerea acestuia poate avea fie doua sau chiar toate raspunsurile corecte, fie niciunul.
In concluzie, in situatiile in care soferii au incalcat normele rutiere si li s-a retinut permisul de conducere, daca se pun la curent cu noile reglementari auto in vigoare si completeaza chestionare DRPCIV, au posibilitatea de a-si redobandi permisul mult mai rapid.