Daca vrei sa cresti, asigura-te ca faci un mic pas in fiecare zi

Posted by

De cativa ani lucrez la un proiect, cu pauze lungi si dese, cred ca e destul de clar asta. E un proiect despre care nu am curajul sa va vorbesc (doar am mai mentionat de el pe alocuri), pentru ca pana de curand traiam cu impresia ca nu il voi finaliza niciodata. Stiu ca in antreprenoriat trebuie sa ai obiective, sa incerci sa atingi cat mai multe obiective, dar proiectul asta – sa zicem ca e mai special si atunci nu avea un termen de finalizare; uneori ma intrebam si eu daca se poate cumva finaliza vreodata.

Dar chiar si asa, macar o data la cateva luni, mai puneam acolo o mica pietricica la baza proiectului. Iar in ultima perioada mi-am impus cumva sa ii acord mai multa atentie si am mai progresat putin; astfel am avut surpriza zilele trecute sa observ ca am realizat cam 90% din prima faza a proiectului. Nici eu nu stiu bine cum s-a intamplat, atat de „optimist” eram in privinta lui.

Ideea de baza este ca atunci cand incepi sa construiesti ceva, sa incerci sa adaugi valoare si incet, incet, lucrurile vor prinde contur si vor incepe sa se concretizeze. Ideal ar fi sa pui zi de zi o piatra la temelia proiectului tau, desi uneori asta nu se intampla; dar daca staruiesti indeajuns de mult, ceva bun s-ar putea sa se intample.

Partea frumoasa e ca atunci cand ai realizat 80-90% din proiect, parca nu iti mai vine sa tragi mai tare ca sa il vezi finalizat. Un alt sfat in privinta unui proiect, pe care pot sa vi-l dau, este sa puneti milestone-uri (repere) care sa fie usor de atins, astfel incat sa vedeti ca avansati si sa faca drumul mai frumos. As putea spune ca, in cazul proiectului meu, nu se puteau pune milestone-uri, dar adevarul este ca orice proiect, orice lucru poate fi impartit in task-uri din ce in ce mai mici si mai usor realizabile. Probabil o sa va vorbesc luni despre asta intr-un articol separat.

Imi cer scuze daca v-am facut curiosi, nu am sa va spun deocamdata despre ce proiect este vorba, e posibil ca acei 10% ramasi din proiect, care in teorie ca timp ar insemna sa fie gata pana saptamana viitoare, sa insemne inca 2-3 luni de zile, dupa aceea urmeaza faza a II-a si a III-a a proiectului, care iarasi au termen nedefinit, asa ca nu are rost sa vorbim despre ceva ce nu se stie daca si cand se va concretiza in ceva despre care merita sa vorbim. Dar cum imi place sa va fac curiosi, o sa va spun inca de pe acuma ca e ceva la care nimeni nu se asteapta si o sa fie ceva incredibil.

2 comments

Comments are closed.