Despre manipulare

Posted by

Am discutat zilele trecute despre perspective, despre crearea propriilor perspective si despre cum informatia pe care o primim de la mediul inconjurator ne creaza propriile perspective (adevarate sau false). Am vorbit atunci despre contolul lor si alegerea informatiilor care sa ne creeze perspective utile si motivante.

Ei bine, astazi o sa va vorbesc despre cum ne putem folosi de datele pe care le intoarcem noi mediului inconjurator pentru a manipula. Si stiu suna foarte urat acest cuvant pentru ca oamenii ii ofera o conotatie negativa, dar poate uneori te folosesti de tehnici de manipulare pentru a face un bine cuiva.

Si ca sa intelegeti mai bine, presupunem ca ai un prieten care vrea sa isi faca un credit la banca, pentru mai stiu eu ce tampenie. Tu sti ca jobul lui e nesigur, ca nu prea o sa isi permita sa plateasca creditul inapoi si ii spui ca nu e bine sa faca creditul respectiv. Bineinteles ca nu te asculta. Dar ii poti oferii o perspectiva. Ii poti da sa citeasca 1-2 articole pe net cu povesti ale unor oameni care au ajuns in strada din cauza creditelor neplatite, astfel ii creezi o perspectiva de frica si nu isi mai face creditul. Sau uneori ii ascunzi adevarul cu o minciuna pentru ca sti ca asa o sa fie fericita persoana respectiva.

Eu fac mereu tot felul de experiente manipulative pe hateri, mai zilele trecute l-am rugat pe un individ sa ma ajute cu reclama la blogul meu. A zis ca blogul meu e naspa si i-am cerut sa-mi arate el un blog misto. Intamplarea a facut ca mi-a aratat blogul unui prieten de-al meu. I-am creat perspectiva ca eu as fi ofticat si suparat peste masura daca ar pune pe siteul lui banner pentru acel blogger. Si bineinteles ca asta a si facut. Urmatorul pas a fost sa ma duc la prietenul meu si sa ii spun: „bah, ti-am facut rost de reclama gratis pe siteul x”. Credeti ca am iesit in pierdere?

Obisnuiesc sa creez anumite perspective oamenilor care incearca sa-mi faca rau mie sau afacerilor mele. Primele perspective le creez de test, ca sa vad mediile in care reactioneaza, pentru ca unu reactioneaza atunci cand se simte ignorat, altul se crede foarte destept si reactioneaza la orice fel de jignire. Dupa ce am un profil al elementelor care ii determina anumite reactii nu ramane decat sa ma folosesc de ele atunci cand am nevoie.

Deci am aratat si sensurile pozitive dar si negative ale manipulari. Din pacate majoritatea dintre noi reactionam destul de predictibil la informatiile pe care le primim de la mediul inconjutator, si daca cineva controleaza aceste informatii ne controleaza practic reactile.

Mai mult de cat atat, avem anumite triggere in creier care ne fac sa reactionam clar la ele. Din pacate nu am reusit sa ajung la un asemenea nivel sa gasesc triggerele respective cuiva, dar altcineva a descoperit un tirgger la mine care m-a uimit total. Exista un cuvand pe care daca il folosesti in fraza raspunsul meu e 99,99% da. Bineinteles ca nu o sa va spun despre ce este vorba. Eu insumi il folosesc ca trigger atunci cand nu am curaj sa fac ceva.