Doua zile off-grid, mi-a placut

Posted by

Habar nu aveam ca scurta vacanta de weekend avea sa imi rezerve o asemenea surpriza si ca aveam sa vad cum se traieste off-grid din toate punctele de vedere, exact ca in emisiunea mea preferata, „Homestead Rescue”. Curentul venea de la cateva panouri solare ziua si de la un generator pe motorina noaptea. Cateva eoliene stateau pe un stalp in paragina si, de asemenea, un vechi sistem bazat pe cadere de apa era in paragina. Acoperire la telefon nu au acolo deloc si chiar ne-am intrebat cum i-am putut suna sa facem rezervarea. Ni s-a spus ca Telekom are putina acoperire intr-o anumita zona a cabanei si ca acolo tin telefonul. Locatia era dotata si cu o mica pastravarie, asa ca am putut manca pastravi proaspeti direct de la sursa.

Pesti, panouri solare, rau curgator capabil sa produca curent, pentru mine era o locatie de vis pe care eu unul as fi transformat-o intr-un paradis. Din pacate, impresia a fost ca multe erau lasate cam in paragina. Posibilitatea de a genera electricitate de la rau, mie mi se pare un fel de mina de aur, sa nu o exploatezi ca nu ai motor (generator) si sa preferi sa stai pe motorina…. dar poate oamenii respectivi nu au viziunea mea.

Ce am realizat vizitand o astfel de locatie?

Ca eu cu tentativele mele de off-grid par o gluma proasta in comparatie cu adevaratul trai off-grid. Cu stalpul de electricitate la poarta, cu apa si canalizare la poarta, cu acoperire in toate retelele si cu locatia aflata in interiorul unui oras (chiar daca arata a sat), ceea ce numesc eu off-grid e mai mult de fite decat pentru a rezolva anumite probleme. Chiar si asa, mi se pare ca am reusit sa fac mult mai mult decat o cabana cu 20 de camere oferite spre cazare.

Ca exista locatii cu mult mai multe resurse decat ale mele si care le exploateaza mult mai putin. Eu am 12 panouri si consider ca asta reprezinta doar 1/2 sau 1/3 din sistem, urmand sa maresc sistemul fotovoltaic. Sunt gelos ca nu am acces la o resursa de apa curgatoare care mi-ar fi schimbat destul de mult perspectivele in privinta obtinerii electricitatii.

Am realizat ca ideile mele legate de obtinerea curentului de la vant nu sunt bune sau trebuie foarte bine analizate, asta in contextul in care deja doi proprietari de eoliene (din zona mea) mi-au spus ca e o investitie proasta si am avut parte de aceeasi confirmare intr-o zona in care cu siguranta vantul bate mult mai des si mult mai tare decat in zona mea. Cred ca momentan o sa las deoparte analizele mele legate de posibilitatea unei investitii pe zona eoliana si sa ma gandesc la ceva experimente dupa finalizarea casei.

Am mai realizat si faptul ca procurarea hranei din „gradina” nu e chiar un lucru usor si ca cel mai probabil cei de la cabana au fost mai preocupati de asta decat de fotovoltaice, eoliene si alte nebunii tehnologice. Un bazin de crestere a pestilor reprezinta totusi un efort si anumite resurse. Chiar si asa, am inteles ca preferau sa cumpere puiet si sa il creasca, decat sa ii inmulteasca, acesta din urma fiind un proces destul de dificil.

Oricum, tot ce am vazut ma motiveaza sa continui ceea ce am inceput si sa incerc sa urgentez putin anumite lucrari.