Voi cum va relaxati?

Posted by

Sambata am simtit, cred ca pentru prima oara in ultimii 10 ani, o stare de zen si o relaxare atat de profunda, incat aproape a fost o senzatie noua pentru mine. Daca acum cateva saptamani am avut o zi atat de nasoala si stresanta, incat credeam ca am pierdut 10 ani din viata, in starea respectiva de zen cred ca am recastigat alti 20 de ani de viata. Ceea ce m-a dus cu gandul la faptul ca eu nu stiu sau nu pot sa ma relaxez decat foarte greu.

Mi-am dat seama ca stresul nu vine doar din problemele pe care le avem sau pe care ni le facem uneori in mod artificial, dar vin si din alte activitati ale creierului (nu am stiut cum sa le numesc altfel) si care reprezinta un stres pentru noi si pentru viata noastra.

Ca sa ma intelegeti mai bine, o sa va dau un exemplu clar despre cum functionez eu si de ce nu sunt niciodata relaxat (sau relaxat la modul acela pe care il intalnesti in cadrul meditatiilor transcedentale, perceput ca pe o stare de zen sau beatitudine). Sa presupunem ca am plecat in vacanta, in ciuda obiceiului meu de a imi lua laptopul cu mine inclusiv pe plaja, presupunem ca de data aceasta nu-mi iau nici telefonul si nici laptopul cu mine, deci sunt pe plaja, intins pe sezlong, sau intr-un jacuzi sau la bar, cu o bere rece in fata, nu am niciun fel de griji, facturile in firma sunt platite, am bani, deci niciun fel de motiv de stres. Si stau asa 10 minute (exagerez cu 10 minute, as zice maxim 2 minute), dupa care imi vine un gand, fie imi vine o noua idee de afaceri, fie imi vine o idee ca sa mai construiesc cate ceva prin curte (precum sistemul hidroponic), fie ca imi vine o idee de o chestie care sa imi aduca mai multi bani, se intampla ceva de genul asta, iar cand se intampla asta, creierul incepe sa lucreze, sa se gandeasca daca ideea aia e sau nu buna, sa vina cu contra argumente care sa imi zica ca e o idee proasta (creierul uman are aceasta tentativa de a anula orice idee noua pentru a ramane cat mai mult in zona lui de confort), incepe sa caute detalii si aplicatii ale ideii respective, uneori am telefonul la indemana si incep sa caut sa vad daca au rezolvat altii inaintea mea problema respectiva si cum au facut asta…. vi se pare voua ca, desi sunt intins pe sezlong pe plaja, mai sunt relaxat? Nu pot sa spun nici ca-s stresat, pot sa spun ca in functie de idee sunt entuziasmat, bucuros, visator, iar toate acestea produc valuri in creierul meu, iar starea respectiva nu are nicio legatura cu relaxarea.

Asa ca momentele acelea de relaxare profunda, asa cum le-am simtit acum 2 zile in timp ce pluteam usor pe apa, nu-s foarte dese indiferent de vacanta sau locul in care sunt si in care ar trebui sa ma relaxez. Deci va intreb pe voi, cititorii acestui blog, voi cum reusiti sa va relaxati? Si nu la modul ca m-am dus in vacanta si m-am simtit bine, ci la modul in care o anumita activitate va face sa va scufundati intr-un moment de liniste profunda?