Drumul de la o idee la un produs minimal

Posted by

Sambata, in cadrul unor seminarii si worshop-uri organizate cu ocazia Olimpiadei de Tehnologia Informatiei – etapa nationala, am avut ocazia sa prezint tinerilor olimpici cateva idei despre cum pot face primii pasi spre drumul antreprenoriatului si despre cum isi pot construi proiectele cu resurse minime. Apoi, in cadrul a doua workshop-uri, am avut ocazia, alaturi de Iulian Serban, sa le povestim despre importanta lucrului in echipa, despre comunitati si despre ajutorul de care pot avea parte atunci cand se integreaza in aceste comunitati.

Desi nu am avut emotii pana in dimineata evenimentului, odata ce am intrat in Aula Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, emotiile au inceput sa-si faca brusc aparitia si ma gandeam ca parca e la fel de rau ca atunci cand am dat examenul de licenta, mai ales ca pe langa cei 300 de olimpici si profesorii lor indrumatori, se aflau in sala si unii profesori de-ai mei de informatica. Si ca si cum asta nu era tot, ca emotiile sa fie si mai mari, am zarit in sala si vreo 2-3 colegi de facultate, astazi profesori la liceele de renume din Ploiesti. Adica era mixtul perfect ca sa ma faca sa fug din sala in primele 5 minute, dar n-am fugit si pana la urma chiar a iesit bine.

Surpriza mare a fost cand una din doamnele profesoare din sala m-a intrebat daca ma ocup si de cursuri de public speaking, iar eu nu intelegeam ce vroia sa spuna: „Am vorbit prea repede si nu s-a inteles ce spuneam?„. „Nu, s-a inteles perfect tot ce spuneati, dar vroiam sa va intreb daca aveti si cursuri de public speaking„. „Am de gand sa fac un curs de dictie pentru a-mi imbunatati modul in care vorbesc”. „Nu, nu, daca tineti dvs. cursuri de public speaking?”. M-am uitat mirat la ea, gandindu-ma „oare atat de bine a fost?”. Am zambit si i-am raspuns „Sigur nu-s eu, eu mai am inca multe de invatat pe zona aceasta”. Cred ca ma confunda cu Dragos Stoian de fapt sau asa a reiesit dupa discutiile ulterioare.

A doua surpriza a fost cand, dupa unul din cele doua workshop-uri, un elev a venit la mine sa ma roage sa facem o poza. Am vrut sa spun ceva, dar zau daca stiam ce sa spun, imi aduceam aminte de momentul in care m-am dus la Andi Moisescu sa facem o poza si a facut o gluma geniala, cum ca lumea o sa intrebe cine e ala din poza (referindu-se la el) ca „Gigel de la 4 te cunoaste pe tine, nu pe mine”. Am vrut sa dau si eu o replica la fel de buna, dar nu-mi venea nimic in minte. In cele din urma, i-am zis ca imi doresc sa ajunga si el in pozitia de a fi rugat sa se fotografieze cu cineva, cred ca i-a placut. Eu, unul, m-am simtit flatat, nu stiam cum pot sa ii spun ca desi probabil am reusit cateva lucruri interesante in viata, cel mai probabil el va reusi mult mai multe si ca in poza aia el e o valoare, nu eu.

 

Drumul de la idee la un produs beta

Daca vreti sa vedeti prezentarea, am decis sa o fac publica si o puteti vedea mai jos, ma gandesc ca poate fi utila si celor care nu au participat la eveniment.

 

Concluzii

Per total, a fost o experienta foarte faina, dar extrem de obositoare; la ora 14:00 cand am ajuns acasa, aproape ca nu mai stiam de mine si parca muncisem 10-12 ore in continuu, desi nu facusem altceva decat sa povestesc in serii de cate 15 minute despre experienta mea si sa le dau cateva sfaturi utile. Nu-mi imaginam ca te consuma atat de mult psihic stresul de a sta in fata unui public si a le vorbi despre ceea ce stii tu cel mai bine sa faci. Am decis ca pe viitor sa nu mai fac trei sesiuni, pentru ca exista riscul ca a treia oara sa nu iasa atat de bine din cauza oboselii care se acumuleaza rapid in astfel de situatii.

 

Multumiri

Cred ca asa se cade, sa multumesc si sa felicit pe cei care s-au implicat in toata aceasta nebunie, pe cei de la inspectorat (ISJ Prahova) pentru organizarea foarte buna de care am inteles ca au dat dovada pe tot parcursul olimpiadei, doamnei Gabriela Moise pentru invitatie si pentru organizarea a tot ceea ce a tinut de participarea elevilor in cadrul Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, olimpicilor care au stat cuminti si au ascultat tot ceea ce eu sau ceilalti speakeri au avut de spus de-a lungul sesiunilor de prezentari si workshop-uri si, nu in ultimul rand, tuturor celor implicati in acest eveniment.

 

Galerie foto

3 comments

Comments are closed.