Citeam zilele trecute o postarea de-a lui Dragos Stanca despre neimplicarea influencerilor in campania electorala si spunea ca macar o postare in care sa indemne lumea sa iasa la vot tot ar putea face si ei. Primul gand a fost sa-i spun ca unele firme evita sa bage in campaniile lor bloguri/vloguri care au si articole/video-uri despre politica si profesionalismul unor agentii; se ajunge pana acolo incat si daca ai scris intr-un titlu Dragnea (desi poate se referea la un alt Dragnea), sa se considere ca faci politica. De exemplu, eu am avut o clienta care avea numele asta.
Trebuie sa iesi la vot!
Asta iti spun toti pe toate canalele de social media. Unii chiar insista ca e neaparat necesar sa mergi sa votezi. Eu o sa iti spun ca e dreptul tau sa stai acasa si sa nu iesi la vot. Democratia inseamna si acest drept. Singura rugaminte pe care o am eu, daca decizi sa nu iesi la vot, e sa o faci asumat. Ce inseamna sa-ti asumi asta? Spre exemplu eu imi construiesc acum o casa mare (ma rog, mie nu mi se pare deloc mare, dar mi-au spus asta pe rand: arhitectul, constructorul, o firma subcontractata, prietenii, pe scurt cam toata lumea). Mi-au explicat ca o sa ma coste multi bani constructia ei, ca o sa ma coste dupa aceea multi bani intretinerea si incalzirea ei etc. Decizia mea de a face o astfel de casa a fost insa asumata, deja am taiat de pe lista multe dintre vacante, multe dintre gadgeturile pe care mi le cumparam inainte si, ca sa nu mai continui cu exemplele, am taiat cam orice cheltuiala, inca nu fac foamea, dar intr-adevar se duc foarte multi bani in constructia casei. E ceva ce mi-am asumat. E decizia mea si mi-o asum, chiar daca o sa imi fie mai rau sau mai bine din cauza acestei decizii.
Asa ca asuma-ti si tu ca, daca vei sta acasa si nu vei merge la vot, pe urma e foarte posibil sa o duci mai rau (vei avea mai putini bani, mai multa mizerie in jurul tau, mai multa coruptie, mai multa poluare, mai multi criminali in libertate, mai mult „rau” in orice forma ar putea arata raul asta pentru tine). Daca iti asumi asta, atunci poti sta linistit acasa.
Daca lucrezi intr-o corporatie internationala care nu pare a fi afectata de deciziile politice, ai un salariu bun si nu crezi ca pe tine te afecteaza cu ceva ca jumatate din populatia Romaniei e saraca sau a saracit destul de mult in ultimii ani, gandeste-te ca poate ai rate la apartamentul in care stai, gandeste-te ca poate maine, fara sa vrei, intri in altercatie cu vreun interlop si ca nu prea mai avem justitie care sa te apere, gandeste-te ca sunt zeci, sute, mii de situatii in care „raul celorlalti” se poate transforma in „raul tau”. Sunt firme care au plecat din Romania pentru ca nu avem autostrazi si infrastructura, sunt firme care au plecat din cauza presiunilor politice, maine ar putea fi in situatia asta corporatia la care tu esti mandru ca lucrezi.
De ce iti spun toti ca trebuie sa mergi la vot?
Problema casei din exemplul de mai sus e doar problema mea, daca am facut o alegere proasta atunci ma afecteaza doar pe mine si pe familia mea. Dar daca ai ales sa nu iesi la vot, sau iesi dar faci o alegere proasta (nu am sa iti zic eu care e buna si care e proasta), atunci suferim cu totii. Ceea ce ar trebui sa intelegi este ca nu vom suferi toti in aceeasi masura, unii vom fi mai afectati de deciziile politice si de cei care ne conduc, iar altii mai putin. De exemplu, mai multe taxe, in cazul unei firme mici, duc la concedierea angajatilor. Nu trebuie sa-l vaiti pe patron, ca nu moare de foame si in general, daca l-a dus capul, are destule active care sa il ajute sa aiba un trai cat de cat decent in continuare, dar daca tu esti doar un simplu angajat, desfiintarea firmei si pierderea locului de munca pot insemna zile de foame in care nu ai ce pune pe masa pentru tine si copiii tai. Gandeste-te bine la acest lucru si apoi alege daca mergi la vot sau stai acasa.
Poate ca nu conteaza ca iesi sau nu la vot
Sunt diverse teorii si oameni care imi spun ca nu conteaza ca sunt aceiasi hoti, ca nu ai cu cine vota, ca votul meu nu conteaza si asa mai departe. Poate ca e asa, poate ca nu-i asa, dar eu am ales mereu sa ma duc la vot (desi m-am cam saturat sa votez mereu raul cel mai mic si as vrea sa mai votez si binele), in speranta ca poate ma insel si ca votul meu, intr-o buna zi, ar putea face diferenta.