Ca sa o spun direct, filmul scoate la iveala tot ce e mai oribil in umanitatea astea, tot ce e mai rau in noi, iar faptul ca e cel mai popular film de pe Netflix ma face sa ma intreb cat de departe suntem de momentul in care vom privi pe YouTube un om pus la pamant si tratat cu violenta si vom spune: stai linistit, ca e fake news.
Romanii si ai lor gladiatori erau mici copii pe langa astia din film. M-am uitat cu scarba la film, am tot sperat ca dintr-un moment in altul filmul ia o alta turnura, ca vrea sa transmita ceva, ca poate ma va lua prin surprindere.
Am ras o singura data; stiti expresia aia: „e prost de iti vine sa ii dai palme?” m-a amuzat faptul ca o poti transpune in realitate si a fost si momentul pentru care am zis sa mai dau o sansa si episodului 2, dar mai bine ma opream acolo pentru ca ceea ce urma nu facea decat sa scoata la iveala tot ce e mai rau in noi ca oameni. Poate ca sunt eu optimist, poate ca eu cred ca oamenii mai au si altceva, ceva mai mult decat ce se vede in film.
Dincolo de mizeria din el, filmul mi se pare si foarte prost, aproape totul este predictibil, cu o singura exceptie – din episodul final, pot spune ca vei prezice ce se va intampla in el cu multe secvente inainte, fara sa faci macar vreun efort de gandire extraordinar.
Am vazut clipuri pe YouTube cu „Ce poti sa inveti din Squid Game” de parca ai avea ceva de invatat din el. Iti spun eu, nu ai nimic bun de invatat de la acest film, absolut nimic. Si da, sunt revoltat. Filmul este o minciuna, jocurile sunt o minciuna, egalitatea de sansa a jucatorilor este o minciuna.
As putea sa spun ceva si despre VIP-uri, alta mizerie umana dusa la extrem, sunt atatia milionari ai lumii care incerca sa transforme planeta asta intr-o lume mai buna… probabil exista si printre ei uscaturi, dar filmul nu da nicio sansa nici macar lor, ca sa arate putina umanitate.
Un singur actor mi s-a parut ca joaca extraordinar de bine, mi-a placut personajul si avea sa-mi ofere o supriza la final, probabil singura exceptie notabila din film.
ERATA: Este posibil ca anumite elemente din film sa tina de traditiile Coreei, si anumite, simboluri pe care sa nu le fi inteles sau sa-mi fi scapat. De exemplu, nu am inteles de ce cosciugele aveau o funda pe ele (ceea ce pe noi, europenii, ne duce cu gandul la un cadou) si m-am intrebat daca exista vreo simbolistica ascunsa in elemente de genul celui de mai sus, pe care noi nu o putem intelege datorita diferentelor culturale. Dar chiar si asa, daca au existat, raman la ideea ca filmul este o mizerie.
Daca nu ti-a placut, de ce te-ai uitat?
De cate ori fac asta, se gaseste cineva sa ma intrebe de ce imi dau cu parerea despre un serial daca nu am vazut decat 1-2 episoade: „pai sa vezi, abia la episodul X incepe sa fie interesant„, „pai de aia nu l-ai inteles, ca nu l-ai vazut pana la capat” si alte argumente de genul.