Fluxul banilor – mindset for business (partea a V-a)

Posted by

Dupa ce am discutat in celelalte parti despre cum putem avea mai bine grija de banii nostri si cum putem ajunge in timp sa avem chiar si venituri pasive, am decis sa reiau putin subiectul si sa va povestesc despre un anume tip de mentalitate care ne ajuta sa avem mai multi bani.

Practic, din momentul in care invatam sa urmarim fluxul banilor si astfel vedem mult mai clar ce se intampla cu banii nostri, vom vedea si tot felul de oportunitati care ne vor ajuta sa avem si mai multi bani. Cu alte cuvinte, in momentul in care incepem sa vedem foarte clar fluxul nostru de bani, incepem sa ne uitam in jur si sa intelegem cum functioneaza fluxurile celorlalti si astfel putem intrevedea oportunitati care sa redirecteze anumite fluxuri de bani catre al nostru.

Pe scurt, un antreprenor se uita dupa anumite probleme, se intreaba daca oamenii ar plati pentru rezolvarea acelor probleme si, in caz afirmativ, se apuca de treaba. In momentul in care incepi sa intelegi fluxurile de bani, incepi sa intelegi intr-un mod oarecum intuitiv si pe ce se duc fluxurile celorlalti. Ca sa va dau un exemplu, observi ca oamenii din jurul tau sunt foarte pasionati de filme si in orasul tau nu exista destule cinematografe, astfel incat intrezaresti o oportunitate de afaceri in asta. Sau observi ca cei pasionati de filme sunt pasionati si de plimbarile cu bicicleta si atunci te apuci sa vinzi sau sa inchiriezi biciclete.

Bineinteles ca am luat doua exemple absolut intamplatoare si care nu se potrivesc orasului in care traiesc eu, la mine cinematograful e mereu gol sau aproape gol (unul din ele), iar eu sunt foarte multumit de asta; iar bicicleta tot caut sa inchiriez, dar nu gasesc, din pacate. Chiar as plati ca sa gasesc de inchiriat o bicicleta pentru o zi sau poate chiar pentru 2 zile. Daca eu as plati pentru asta, nu inseamna neaparat ca mai sunt si altii care ar face asta, probabil nu exista piata, din moment ce nu exista asa ceva la Ploiesti.

Un pas important in crearea acestui tip de gandire (mindset) este si educatia, astfel incat va recomand sa cititi carti dedicate afacerilor, marketingului, economiei, finantelor. Cu alte cuvinte, sa incercati sa aveti grija de educatia voastra financiara si sa o dezvoltati.

Si daca vreti sa va dezvoltati si mai mult mindset-ul, atunci va recomand sa faceti exercitii. Pur si simplu, pe o foaie, sa incercati sa vedeti ce fac altii. De exemplu, puteti lua blogul acesta, puteti incerca sa vedeti cate reclame am pe el, cate articole platite, cat ma costa hostingul, cat ma costa publicitatea lui si incerca sa evaluati, din punctul de vedere al unei mici afaceri, blogul. Mai mult chiar, sa va ganditi ce ati face voi in plus la blog, astfel incat sa va aduca si mai multi bani. Ca sa va ajut, pot sa va spun ca au fost momente cand acest blog aducea venituri de 500 de euro pe luna si ca in momentul de fata are o cu totul alta directie, care nu este orientata spre monetizare. Oricum e doar un exemplu, luati orice altceva ce vi se pare o afacere si incercati sa puneti pe hartie fluxurile de bani pentru ea si sa vedeti cum merg sau ar putea merge lucrurile.