Cum a fost la ziua dedicata antreprenoriatului la Zilele Biz 2016

Posted by

Din pacate, nu pot participa la toate cele 4 zile dedicate acestui eveniment din lipsa timpului, dar am zis ca macar in prima zi, cea dedicata antreprenoriatului, este necesar sa fiu prezent in sala. Si nu regret nicio clipa faptul ca am ales sa particip la inca un eveniment de succes marca Biz.

Inainte de a va povesti despre o parte din lucrurile pe care le-am invatat azi, peste 25 de pagini de notite luate in graba pe telefon, vreau sa va povestesc cat de obositoare au devenit aceste conferinte pentru mine si de ce. Inainte, din pozitia de blogger, era destul de simplu: iti notai cateva idei, mai si invatai cate ceva, ce-i drept, dar preocuparea principala era sa ai ce pune pe blog. Din perspectiva de antreprenor lucrurile se schimba total, asculti ce spun cei de pe scena si vrei sa furi cat mai mult din cunostintele lor; in timp ce ii asculti, mii de intrebari iti trec prin minte despre cum se pot mula ideile lor pe business-ul propriu, astfel incat sa ajungi sa ai macar o zecime din succesul lor. Mi-am notat idei pentru 20-30 de articole si cel putin proiectul celor de la Danone o sa imi dea multa bataie de cap in gasirea unei solutii asemanatoare care sa poata fi implementata in propria afacere. Ideea e simpla: ajuta-ti furnizorii sau partenerii sa creasca, pentru a o duce si tu cat mai bine, idee pe care am intalnit-o si in actiunile celor de la Stona. Dar cum pot aplica asta in mod real in business-ul meu…. o sa imi rup creierii pentru o solutie multe saptamani de acum incolo.

In deschidere, ca de obicei, Marta Usurelu ne-a spus in mod direct despre lucrurile mai putin faine care se intampla in antreprenoriat si pe care multi nu au curajul sa le spuna. Dincolo de povestile frumoase despre antreprenoriat, nu prea iti spune nimeni ca „in antreprenoriat nimeni nu te protejeaza si iti iei doar suturi de la toata lumea” sau ca exista destul de multi colaboratori sau parteneri care „au uitat sa-si plateasca facturile„. Sunt multe de spus aici, dar adevarul e ca antreprenorii nu se vaita si am observat asta de multe ori in ultimii ani, de cand stau tot mai des in jurul lor.

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-1

 

Iulian Stanciu – CEO eMAG

Desi de Iulian Stanciu am auzit cu totii, nu stiu daca apucasem sa-l ascult pana acum la vreun eveniment. Mi-au placut foarte tare ideile lui si modul in care gandeste. Am zis mereu ca eu, cand voi avea o echipa de managament, unul din lucrurile pe care vreau sa le fac e sa ii sui intr-un avion si sa le zic ca acum e timpul sa sariti cu parasuta. Iulian Stanciu chiar a facut asta, se pare, in Las Vegas cu oamenii din top management la firmele pe care le conduce. Ei bine, eu o sa ii duc la Strejnic (un mic aeroport langa Ploiesti) ca nu am bani de Las Vegas, dar astea sunt detalii. Un alt aspect care ar putea avea importanta pentru mine e faptul ca s-a nascut si a trait „intr-un cartier sarac al Ploiestiului, un fel de Ferentari, numit Malu Rosu„. Nu stiu cati dintre voi stiti ca eu locuiesc in acest cartier al Ploiestiului si sediul firmei de vreo 14 ani e tot aici. Din pacate, firma mea nu s-a nascut aici, eu nici atat, fiind campinean de felul meu.

Inchei aici seria de coincidente, atat in gandire, cat si de alta natura si vin sa precizez celor cu tentative de hater-eala ca nu, nu ma visez Stanciu. Desi… pana la urma, daca ma visez asa, care e problema?

Mi-a mai placut mult o chestie pe care a spus-o, si anume, ca oamenii vor sa faca bine, asa ca e bine sa delegi cat mai multe lucruri si sa ii lasi sa faca treaba. Daca pui accent pe cultura din firma, lucrurile vor merge si fara sa fi nevoit sa controlezi tu totul. Exista si exceptii, bineinteles, si anumite zone operationale trebuie mentinute sub control. Ceea ce e de retinut e ca daca lasi oamenii sa faca ce vor, vor face lucruri incredibile.

Ne-a mai sfatuit sa nu facem lucruri pentru propriul ego si sa tindem spre dezvoltare continua; altfel, drumul pe care vom merge nu va fi unul de succes.

O alta idee interesanta a fost legata de Black Friday si despre o alta perspectiva din care nu privisem niciodata lucrurile: O experienta de stres si de testare a companiei pentru a vedea cum rezista, stiind ca daca pastreaza ritmul de crestere, in cativa ani ceea ce se intampla acum de Black Friday se va intampla atunci intr-o zi obisnuita.

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-2

 

Claudiu Vrinceanu – secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri

Ne-a vorbit despre investitorii care investesc in scoli profesionale si despre faptul ca ar trebui ca acestia sa aiba anumite facilitati. Despre faptul ca pe termen lung ar trebui sustinute mai putin start-up-urile, si mai mult „unicornii” – cei care reusesc sa performeze si sa se ridice la un anumit nivel. Aici, personal cred ca mai e mult de munca in zona start-up-urilor si educatiei financiare si ca totusi trebuie in continuare sprijinite.

Mi-am mai notat o idee care mi-a placut, legata despre faptul ca „Antreprenoriatul este si despre a deveni noi mai buni„.

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-3

 

Mihai Marcu, presedinte CA, MedLife

Mi s-a parut un om foarte direct, care nu vrea sa piarda timpul cu povesti si vrea sa dea si altora din invataturile dobandite, fara a cere nimic in schimb. De altfel, in spatele tipului dur pe care vroia sa il afiseze, sunt sigur ca se ascunde un tip cu mult umor si mai ales mult optimism, iar mie imi plac oamenii optimisti.

Ne-a povestit despre faptul ca „Romania se afla intr-un context economic exceptional” si ca, daca suntem lasati sa ne facem treaba, cu siguranta lucrurile vor merge tot mai bine. De asemenea ne-a mai spus ca „Romania este o tara in care se poate face business„.

Mi-am notat o chestie foarte interesanta pe care a spus-o, si anume, ca „o zi libera in plus costa 0.3% din cifra de afaceri„.

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-4

 

Radu Timis – CEO Cris-Tim

Ne-a povestit despre cum un produs bun si un pret accesibil si corect te poate duce catre pozitia de lider de piata. De asemenea o alta idee pe care imi doresc sa o implementez in propria companie, desi intra asa putin in latura mai mistica a lucrurilor, a fost legata de starea de bine a angajatilor care se transmite catre produsul pe care acestia il fabrica.

De asemenea ne-a indemnat pe toti sa visam sus, sus de tot, pentru ca antreprenorii sunt singurii care sunt cu adevarat responsabili si constienti de impactul pe care il pot avea in jurul lor. Ne-a indemnat sa credem in succesul nostru si sa ne ascultam si intuitia din cand in cand. Despre partea cu intuitia nu am ce comenta acum, e posibil sa dedic un articol intreg separat pe o alta tematica.

Ne-a mai povestit si despre reversul medaliei si despre faptul ca „daca nu crezi in succesul tau, chiar si 1%, atunci cu siguranta nu vei avea succes„. Deci daca alegeti sa credeti in voi, faceti-o 100% fara niciun pic de indoiala ca lucrurile nu ar putea merge bine. Ne-a mai spus sa credem in ceea ce facem si cand e cel mai greu si credem ca nu mai putem, sa mai asteptam macar cateva secunde.

 

Daniel Bobu, director Enterprise Marketing, Vodafone Romania

Ne-a povestit despre proiectul Ready Business si despre faptul ca, in Romania, companiile cu pana in 50 de angajati sunt pregatite in masura de 36% pentru afaceri. A venit cu cifre interesante, 660.000 de companii in Romania si peste 2000 au raspuns studiului facut de ei.  Cu siguranta fac un articol separat despre ce rezulta la acest test pentru afacerea mea, momentan doar va invit sa faceti si voi asta, daca detineti o afacere, pe link-ul de mai jos:

https://ready.vodafone.ro/

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-5

Bucurestiul Intreprinzator, un proiect sustinut de Banca Transilvania

Pacat ca nu vor sa se extinda si in alte orase, desi chiar si asa, sunt destul de sigur ca Ploiestiul nu era printre primele pe lista. S-a discutat mult despre implicarea celor de la BT in antreprenoriat. Fiind client al ei inca de la inceputuri, pot sa declar, la fel ca si cei din panel, ca este o banca ce a sustinut mereu activitatile antreprenoriale si de asemenea trebuie sa recunosc ca mi-o doresc alaturi de mine ca partener la HUB/23 daca va fi cumva posibil.

Nu am sa va dau detalii si din aceasta sectiune, deja este un articol foarte lung, va spun doar ca s-au spus multe povesti interesante despre Shooteria si 5 To Go. S-a vorbit despre concepte unice in lume in cazul Shooteria, despre sume importante dedicate marketingului, dar si despre cresteri spectaculoase intr-un singur an in cazul 5 To Go.

Mi-am notat multe lucruri interesante, dar cum spuneam si pe facebook, nu am de gand sa pun pe blog tot ceea ce am invatat azi.

zilele-biz-2016-antreprenoriat-dragosschiopu-ro-6

In incheiere, va mai spun doar despre proiectul celor de la Danone, prezentat de Eduard Jerca si care pentru mine a fost mind blowing. Auzisem de el prin presa, daca e vorba de acelasi proiect, dar ceea ce imi aprinde neuronii este modul in care as putea lua ideea respectiva si sa o mulez pe o firma de software. Pe scurt, cei de la Danone impreuna cu o asociatie si alte organisme abilitate sustin dezvoltarea micilor intreprinzatori-fermieri pentru a putea produce mai mult lapte. Dincolo de mindsetul sanatos, practic Danonte isi asigura o productie constanta de lapte si isi sustine in mod activ furnizorii. Aceasta se traduce in doua lucruri, unul, ca ai asigurata materia prima pentru produsele tale pe termen lung, si de asemenea, scaderea pretului la materia prima. Pe a doua nu au spus-o ei, dar am gandit-o eu. Oricum este o situatie win-win pentru care trebuie felicitati.

Concluzie

Inca mai aveti timp sa va inscrieti la una din zilele ramase, eu zic ca isi merita banii si ca trebuie sa incercati sa achizitionati bilet macar pentru o zi, in speranta ca mai sunt locuri disponibile la ora aceasta. Aveti multe de invatat si multe de castigat si eu zic ca merita. Maine este ziua dedicata Inovatiei si aproape ca mor de ciuda ca nu pot sa ma duc. Intr-o firma mica, cum este a mea, cineva mai trebuie sa si munceasca, si ala de obicei e proprietarul afacerii.