Break-even

Posted by

Cand m-am hotarat sa-mi dau demisia, foarte multi mi-au spus ca e o greseala si o adevarata nebunie sa fac asta. Ceea ce stiau toti atunci era ca firma se afla pe zero si incerca intr-un fel sa supravietuiasca. Ceea ce nu stia insa nimeni (si nici nu am spus cuiva pana in ziua de azi) a fost faptul ca am plecat la drum cu o datorie de cateva mii de euro, 15209 lei mai exact. Desi planurile mele optimiste erau ca sa ajung la punctul de break-even in primele 6-9 luni, in realitate mi-au trebuit 17 luni ca sa ajung aici.

De ce e important pentru mine acest break-even point? Pentru ca, practic, acesta este punctul in care firma incepe sa inregistreze profit. E punctul in care, cel putin la nivel teoretic, firma ar putea deveni tentanta pentru un posibil investitor. Spun la nivel teoretic, ca mai sunt si alti indicatori care influenteaza deciziile unui posibil investitor, cum ar fi scalabilitatea, nisa, cheltuielile lunare etc.

Strategia pe termen scurt este una de consolidare si de extindere si este urmata de alti doi pasi importanti (milestone-uri), la care sper sa pot ajunge in urmatoarele 2 luni. Am ales sa nu pun un stres financiar inutil pe companie si sa aman unele planuri, astfel incat sa fiu focusat mai mult pe partea de consolidare a firmei.

Ce urmeaza?

Sunt sigur ca va intrebati cu totii asta. Dupa cum va povesteam mai sus, mai sunt inca 2 milestone-uri in planurile de dezvoltare pe termen scurt, mi le pot asuma public, zic eu, este vorba de cresterea bugetului pentru angajati in primul rand, iar al doilea milestone este legat de HUB/23 si de faptul ca voi inchiria un spatiu pentru acesta in curand. Dupa cateva analize si discutii atat cu echipa mea, cat si cu cel cu care fac coaching, am decis ca ordinea in care se vor intampla aceste lucruri sa fie cea de mai sus si nu alta. Este un plan care confera stabilitate firmei, chiar daca eu, in modul in care sunt „construit”, sunt predispus la a-mi asuma riscuri.

break-even-point-graph

One comment

Comments are closed.