Freelancer sau Antreprenor?

Posted by

freelance balance Zilele trecute, Dojo imi ridica mingea la fileu pentru acest articol. Spunea ca se teme sa faca pasul catre antreprenoriat si ca nu doreste sa angajeze oameni care ii pot aduce mai multe probleme decat beneficii. Astfel m-am gandit sa vin cu cateva explicatii legate de cele doua meserii, daca le pot numi asa si cu cateva sfaturi legate de ce inseamna una si ce inseamna alta, pentru ca ma aflu cand intr-o postura, cand in cealalta, de foarte multe ori.

Daca vreti, dupa mine, diferenta principala intre un freelancer si un antreprenor este legata de timp. Primul isi vinde timpul pe bani, celalalt investeste timpul pe care il are pentru a produce venituri pasive. Stiu ca de obicei auziti pe la tot felul de MLM-uri despre veniturile pasive, dar aceste venituri se aplica si in cazul antreprenorului.

Ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa zic, o sa iau un exemplu foarte simplu, scrierea unei carti. Freelancerul, in calitate de ghost writer, scrie cartea respectiva pe o suma de bani. Antreprenorul de obicei fie investeste timp in scrierea cartii, fie plateste un freelancer pentru a scrie aceasta carte, dar veniturile lui sunt pe termen nelimitat.

Oricum, de cele mai multe ori, atat freelancerul cat si antreprenorul muncesc mai mult de 8 ore pe zi si fac multe sacrificii pentru a-si permite vacante in zone exotice ale globului sau alte lucruri la care visam cu totii.

Freelancerul

Diferenta dintre un angajat si un freelancer nu este foarte mare, amandoi isi vand timpul pe bani, doar ca in cazul freelancerului, acesta munceste cand vrea el si de unde vrea, daca munca lui tine de internet si are la dispozitie un computer si o conexiune acceptabila. Pe langa un simplu angajat, freelancerul trebuie sa isi aloce timp pentru a gasi noi proiecte si trebuie sa fie un foarte bun autodidact pentru a putea invata lucruri noi. Trebuie de asemenea sa fie un bun manager al timpului, pentru ca trebuie sa aloce timp pentru terminarea proiectului pentru care e platit, pentru dezvoltare personala si pentru a gasi noi clienti.

Desi este visul oricui de a lucra de acasa, in general lucrurile nu sunt asa frumoase precum se vad din exterior, fie nu gasesti proiecte, fie nu stii sa te vinzi la pretul corect si muncesti mult pe bani putini, fie crezi ca poti face totul in ultima zi si nu iti poti respecta deadline-urile.

Cred ca freelancerii care reusesc totusi sa reziste mai mult de 3-4 ani facand astfel de activitati, au si putina cultura antreprenoriala, altfel soarta lor e de a se intoarce din nou ca angajati in cadrul unor companii.

Antreprenorul

Asa cum spuneam, acesta nu are obiceiul sa isi vanda timpul pe bani. Eu vad antreprenorul ca un fel de matematician care are de rezolvat o problema. Pentru rezolvarea acestei probleme are nevoie de resurse de timp si bani. Uneori angajeaza oameni pentru diferite task-uri, alteori investeste timp pentru a rezolva o problema.

Desi, in general, atunci cand spui antreprenor, te gandesti la cineva care are o echipa de oameni angajati si care lucreaza pentru el, exista numeroase alte situatii in care antreprenorul nu are niciun angajat si poate castiga foarte bine din afacerea sa. Intr-un fel scriitorii, cantaretii, artistii sunt astfel de antreprenori, deoarece investesc timp pentru a scoate pe piata produse care le vor aduce bani timp indelungat. Acele venituri pasive, de care va spuneam la inceput.

Un antreprenor poate angaja alti oameni pentru atingerea unor obiective sau poate efectua parteneriate. De exemplu, daca eu am un produs pe care il vand, pot da 20% din afacerea mea firmei care se ocupa de marketingul si promovarea produsului respectiv. Acesta poate fi un simplu sistem de afiliere. Un sistem propriu sau poti pune produsul la dispozitia cuiva care are deja o astfel de platforma. In acest caz, tu ai creat produsul, altii se ocupa de vanzarea lui si nu e nevoie sa angajezi pe cineva sa se ocupe de marketingul produsului.

Bineinteles ca situatiile sunt diferite de la caz la caz, linia dintre antreprenoriat si freelancing este una destul de subtire in online, dar cu toate acestea, oricine isi poate da seama de pozitia in care se afla, cea de antreprenor sau cea de freelancer.

5 comments

  1. Mare dreptate ai…
    Eu am fost freelancer si lucram pentru diversi indivizi, la un moment dat aveam rata de 12$/ora, doar ca unii ca mine nu se pot acomoda cu lucrul de acasa.

    Singuratatea te omoara… timp liber credeam ca exista din belsug, dar nu-i adevarat. La un moment dat eram extrem de deprimat si mai ca vorbeam singur. Eu am renuntat si am revenit la o firma locala ce nu va vrea niciodata sa plateasca salarii interesante, dar am colegi si nu mai sunt singur non-stop 🙂

    Acum nici nu pot concepe sa stau in casa si sa lucrez. Consider ca omul e facut sa traiasca si sa munceasca in societate, de unul singur e mai greu, asa ca te astept diseara la o lungime de bazin in Vega 😉

  2. Nu trebuie sa fi singur. Orium e o discutie mult prea lunga despre asta, e interesant sa vad si opinii total diferite de ceea ce imi doresc eu.

    Nu am cum sa ajung la Vega pentru ca ajung la 8.10 in gara de vest seara…

  3. Salut !
    In legatura cu freelancer-ul, e o regula generala ca poate lucra cand vrea si de unde vrea :). Eu sunt freelancer si lucrez ca un angajat. Adica tot trebuie sa ma duc la birou etc. Intr-adevar, sunt si lucruri mai grele, trebuie sa-ti gasesti de lucru singur. Cel mai important ca freelancer e sa ai o retea mare de „prieteni” in domeniul tau, astfel vei gasi mai usor proiecte. Partea buna e ca iti poti lua vacante de cateva luni :))). Eu am patit-o in 2008 cand m-a pus dracu sa ma fac freelancer si a venit criza, de nu am mai prins nici un proiect (in domeniul meu). Am petrecut 6 luni ocupandu-ma de hobby-uri si aproape m-am angajat ca programator in C# negasind nimic pentru ceea ce faceam eu normal.

    Numai bine,
    Florin

  4. daca esti freelancer si realizezi diverse site-uri..sau diverse modele contracost .. ele nu trebuiesc platite cumva la stat? 😀

Comments are closed.