Inainte de a face primii pasi pe drumul antreprenoriatului

Posted by

antreprenoriat Se vorbeste tot mai des si tot mai mult despre antreprenoriat si in Romania. Asta e un lucru bun si ma bucura. Din aceasta perspectiva apar tot felul de mituri si de valori prost intelese. Cu alte cuvinte, e la moda sa fii antreprenor. Si, din pacate, unii se arunca pe acest drum fara sa aiba habar de ce ii asteapta, fara sa stea macar putin pe ganduri sa vada daca intr-adevar isi doresc cu adevarat asta sau vor sa faca ceva in directia asta doar pentru ca e cool sa fii antreprenor.

Eu sustin antreprenoriatul si intotdeauna pe blog o sa ma vedeti ca va incurajez sa faceti cat mai repede alegerea corecta si sa va urmati drumul in aceasta directie. Fac asta datorita faptului ca banuiesc ca majoritatea care imi citesc blogul sunt pasionati de antreprenoriat si au decis cumva ca mai devreme sau mai tarziu vor face pasii in aceasta directie.

Cu toate astea, antreprenoriatul nu este pentru oricine. Inainte de a face asta, te-as ruga sa stai putin pe loc, sa te intrebi daca iti doresti cu adevarat asta, daca esti dispus sa faci sacrificii pentru a urma acest drum si cat de mari sunt sacrificiile pe care vrei sa le faci.

Oricum, ai toate sansele sa iti inchizi afacerea dupa primul an de zile, 90% dintre cei care merg pe acest drum patesc asta, iar daca eu am reusit sa trec de acel prim an, am reusit cu multe sacrificii.

7 intrebari pe care sa ti le pui inainte de a face primii pasi pe drumul antreprenoriatului:

  1. Iti plac provocarile? (pentru ca vei avea parte de provocari din toate directiile, mentale, financiare, legislative etc.)
  2. Esti in stare sa o iei iar si iar de la capat? (pentru ca de cele mai multe ori ideea geniala pe care o aveai s-a dovedit a fi un esec si esti nevoit sa o iei de la capat cu o alta idee, cu un nou proiect)
  3. Faci fata stresului sau momentelor dificile? (drumul unui antreprenor are intotdeauna coborari si urcusuri, uneori ai noroc si toate merg ca pe roate, alteori insa pare ca totul se va duce in jos pentru totdeauna)
  4. Iti doresti cu adevarat  sa fii antreprenor? (cred ca trebuia sa fie prima intrebare pe care sa ti-o pui atunci cand te gandesti sa mergi pe drumul asta, urmata de intrebarea 5)
  5. De ce iti doresti sa fii antreprenor? (pentru ca fiecare are propriile motive pentru asta, de la a crede ca poti sa schimbi lumea si sa construiesti o lume mai buna, pana la satisfactia de a trece peste provocarile ivite pe acest drum)
  6. Vei merge mai departe orice s-ar intampla? (pentru ca uneori a inainta pe un drum deloc sigur si plin de pericole pare o nebunie pentru ceilalti, si vreme de 10 ani foarte multi prieteni nu m-au inteles de ce urmez acest drum)
  7. Esti dispus sa inveti tot timpul lucruri noi? (odata cu provocarile vin si tot felul de lucruri pe care ai nevoie sa le stii, unele le poti citi din carti, unele de la traininguri si workshop-uri si altele din propriile experiente. Eu am impresia ca tot ce stiu despre antreprenoriat este doar 1% din cat ar trebui sa cunosc si imi dau seama ca, pe masura ce voi sti mai multe, voi avea si mai multe de invatat, astfel incat procentul va ramane mereu la 1%)

Pentru cei care au antreprenoriatul in sange, poate fi o calatorie minunata, pentru ceilalti un cosmar. E ca si cum ai pleca sa faci inconjurul pamantului cu un vas cu panze. Vei avea de infruntat furtuni, pirati, boli si multe alte pericole, pentru tine ar putea fi un cosmar sau cea mai tare aventura pe care ai trait-o. Si suna foarte frumos povestea calatoriei lui Magelan, dar sa nu uitam totusi ca el a murit pe acest drum. Esti gata sa-ti dai viata pentru asta sau preferi sa stai intr-o coliba pe marginea marii si sa pescuiesti linistit?