Am invatat sa intreb

Posted by

Da, am invatat sa intreb. Si cand spun asta, nu ma refer la faptul ca nu stiam sa adresez cuiva o intrebare pana acum. Faptul ca sunt o fire curioasa de felul meu, face sa adresez oricum o multitudine de intrebari celor din jurul meu. Si totusi anumite blocaje si prejudecati ma faceau sa nu pun tocmai acele intrebari care conteaza. De fapt nu stiu daca titlul ar trebui sa fie „am invatat sa intreb” sau „am invatat sa ascult”, ca pana la urma despre asta e vorba, despre a intreba lucruri, ca sa inveti de la cei din jurul tau.

Una din prejudecatile cele mai mari pe care le aveam cand era vorba de a intreba pe cineva ceva, erau legate de statutul lui, fie il consideram mult prea important ca sa aiba timp de mine si de intrebarile mele, fie il consideram la inceput de drum, lipsit de experienta si consideram ca nu am ce invata de la el.

Si totusi, in ultima vreme am inceput sa observ mai atent oamenii din jurul meu, sa vad la ei multe minusuri, dar si multe plusuri, am observat ca pot fi oameni aflati mult mai la inceput de business, dar care intr-un anumit domeniu sau la o anumita problema sa aiba cunostinte mult mai avansate decat mine; si am inceput astfel sa ii intreb despre asta si sa invat de la ei. Da, putem invata chiar foarte multe si de la cei pe care cumva ii consideram, pe o scara ierarhica, mai jos decat noi.

Dupa ce am invatat sa intreb si sa ascult totodata de la tot felul de oameni, am vazut ca am invatat sa pun altfel intrebarile sau cumva am mai daramat niste ziduri si am inceput sa incerc, odata cu raspunsurile primite, sa vad si perspectiva celui care imi raspunde. In felul acesta, am vazut ca pot sa invat si mai multe privind o anumita problema (intrebare-raspuns) din mai multe unghiuri. Sau cu alte cuvinte, nu e indeajuns sa intrebi cum faci asta, ci uneori e foarte important sa intrebi si de ce faci asta sau de ce faci astfel lucrurile.

Si stiti de ce e foarte importanta a doua intrebare? Pentru ca prin prisma prejudecatilor pe care fiecare le avem, suntem tentati ca, dupa ce primim raspunsul la prima intrebare, sa ne declaram nemultumiti de raspunsul primit si sa il consideram ca e un raspuns prost sau, mai mult, sa emitem prejudecati despre cel caruia i-am adresat intrebarea.

Si ca sa fie si mai clare lucrurile, o sa vin cu un exemplu. Sa spunem ca observam o problema in piata, transportul cartofilor si ne ducem la cineva care are o afacere in acest domeniu si il intrebam cum face asta. Si sa presupunem ca raspunsul pe care il primim este ceva de genul: „Pai am un rucsac mare, pun in el 40 kg de cartofi si ii car pana la destinatie”. Dupa un astfel de raspuns, ai fi tentat sa zici ca omul ala e tampit, ca poate sa isi cumpere o dacie papuc, destul de ieftina si sa care cativa saci la un singur transport. Dar probabil ca daca l-ati intreba de ce face asta, ati putea afla ca el cara cartofi la tot felul de cabane din varful muntilor, izolate si la care nu exista un drum de acces. De asemenea, un altul s-a putea sa care cartofi cu elicopterul intr-un sat aflat pe o creasta de munte si la care de asemenea nu exista posibilitatea de acces cu un autovehicul.

Daca vreti sa vin si cu un exemplu din zona tehnica, cel mai bun script de magazin online este magento, e foarte complex, face aproape orice, cred ca nu as gresi nici daca as zice ca face orice. Cu toate acestea, daca tu ai de vanzare 5 produse, probabil de departe cea mai buna solutie pentru tine este un wordpress + woo commerce.

Asa ca atunci cand intrebati ceva, e foarte important sa incercati sa aflati si perspectiva celui de la care primiti raspunsurile, altfel s-ar putea ca raspunsul la prima intrebare sa nu valoreze nimic pentru voi si sa nu invatati nimic. De asta am spus la inceput ca am invatat sa intreb, pentru ca in antreprenoriat conteaza foarte mult sa stii sa adresezi intrebarile care conteaza.

2 comments

  1. Mda, stii la ce ma gandesc, cred ca putem invata de la copii rasfatati. Doar ei pot intreba fara rusinare si in acelasi timp delicat.

    1. Cam neclara exprimarea ta, sincer, de ce rasfatati? Si sincer un copil rasfatat nu mi se pare in intreaba ci ca cere, si daca nu ii se da, face ca toti dracii. Desi recunosc ca nu e o zona la care sa ma pricep.

Comments are closed.