Lege si ordine

Posted by

Recentele evenimente tragice de acum cateva zile cand un pompier si-a pierdut viata si alti 4 au fost grav ranti, din cauza unui sofer iresponsabil, ma fac sa povestesc doua intamplari pe care le-am patit de-a lungul vietii. Dar inainte de toate as vrea sa reamintesc tuturor celor care au permis ce scrie la lege:

Art.32. – (1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitive de iluminare montate pe autovehicule si au urmatoarele semnificatii:
a) lumina rosie obliga participantii la trafic sa opreasca în directia de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastra obliga participantii la trafic sa acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbena obliga participantii la trafic sa circule cu atentie.

Am girofar, sunt smecher

Acum cativa ani cand faceam naveta cu masina Bucuresti – Ploiesti ma intorceam acasa pe la 9 seara. Ma bagasem intr-o depasire si un jeep de smecher aflat la 1 km in spate a inceput sa-mi faca in disperare cu farurile. M-am enervat si am decis ca nu o sa ma dau la o parte de pe banda a doua nici in ruptul capului. Mai fac de-astea cand ma apuca nebunia. A venit in spatele meu si a inceput sa faca iar cu farurile. I-am aratat „bucurie” pe geam. A dat drumul la girofar, d-ala de coloana oficiala pus undeva in fata, la bara masinii.

Moment in care am vazut ca are culoarea rosie. Desi as fi luat levierul sa ii f** una, cu atat mai putin sa ma dau la o parte din fata lui, la lege scrie clar: opresti cat mai aproape de marginea drumului. Da, 99% a dat drumul la girofar doar ca sa-mi arate ca e el smecher. Dar poate, si subliniez poate, tocmai fusese anuntat prin statie sa ajunga la o interventie (crima, jaf, lupte de strada). Nu am avut ce comenta, am tras pe dreapta si am incetinit (pentru ca trecuse pana sa opresc eu).

I-am luat numarul, am sunat la 112 si am raportat incidentul. Dar in momentul in care semnalul are lumina rosie, nu prea mai ai ce sa comentezi, tragi pe dreapta. Eu nu am de unde sa stiu daca in momentul ala nu  se intampla undeva un incident la care e chemat sa intervina. Daca undeva e un incident armat, secunda in care nu ma dau eu la o parte poate sa coste o viata.

Salvarea cu girofaruri in intersectie

Stateam in intersectie intr-un blocaj in trafic, apare salvarea cu girofarurile pornite, ne dam la o parte. Trece. Dupa ce trece si de intersectie opreste girofarurile si isi continua drumul. Un domn luat de pe drum la ocazie comenteaza: „Uite la ei, nu ar trebui masinile sa se dea la o parte ca sa treaca”.

I-am spus:

Nu va suparati pe mine, dar la lege scrie ca trebuie sa le facem loc. Daca e cineva pe moarte in masina, nu vreau ca acele secunde pretioase sa fie consumate din cauza ca eu nu ma dau deoparte ca sa poata trece salvarea. Nu am de unde sa stiu daca e sau nu cineva in masina, iar daca el nu respecta legea, e problema lui. Dar eu nu vreau sa am pe cineva pe constiinta din cauza asta. Asa ca ma dau intotdeauna din calea salvarii si asa ar trebui sa facem toti.

Si nu e vorba atat de a respecta legea cat de a fi pregatit sa ai pe constiinta o viata. Pentru ca nu ai de unde sa stii daca nu moare un om tocmai din cauza  ta.

Si asta s-a si intamplat zilele trecute cand o soferita nu s-a dat la o parte din fata unei autospeciale de pompieri, aceasta a intrat in balans, s-a rasturnat si s-a lasat cu un mort si 4 raniti. Stau si va intreb altceva, daca nu se intampla nimic, dar 3 astfel de soferi inconstienti intarziau autospeciala cu 10 minute de la locul incendiului, timp in care un copil blocat in casa aflata in flacari ar fi murit, ar fi fost cineva tras la raspundere? Ar fi fost cei 3 soferi vinovati din cauza nesimtirii lor?

Asa ca atunci cand vedeti diferite indicatii luminoase in trafic, va rog eu, respectati-le, poate masina de pompieri/politie/salvare se duce la o interventie sau poate nu, dar nu riscati sa aveti pe constiinta un om pentru ca asa vreti voi sa aratati ca aveti „coae” si nu va dati din fata masinilor respective.

One comment

  1. duminica la intoarcerea spre Cluj, am oprit imediat dupa sensul giratoriu de la iesirea din Sighisoara. nu pentru femeile care stau in zona ci sa iau ceva de pe bancheta. la pornire am observat o ambulanta care venea. aveam timp suficient sa ies fara sa-i schimb in vreun fel viteza de deplasare, dar am ales sa stau sa o las sa treaca. nu avea nici un semnal in functie, nu stiu daca avea vreo misiune. si am ajuns si in Cluj, chiar daca i-am dat prioritate…

Comments are closed.