Ma gandesc sa infiintez o noua companie

Posted by

Ma tot gandesc, ca parte a strategiilor de anul viitor, daca e o idee buna sau nu sa infiintez o noua companie. De exemplu, contabila mea cauta sa ma convinga ca nu e o idee buna, desi pentru ea asta ar insemna mai multi bani; pentru mine, am pus in balanta si bune si rele, adica avantaje si dezavantaje si din pacate nu am gasit niciun avantaj major care sa incline balanta in favoarea infiintarii ei, dar nici vreun dezavantaj major care sa alunge ideea asta cat mai departe de mine. Mai ales ca la un moment dat incepusem demersurile pentru infiintarea unei firme in Estonia, demersuri pe care le-am abandonat, desi am cardul de e-rezident.

Initial am zis ca o infiintez anul acesta ca sa pot sa dau drumul la activitate pe ea incepand cu luna ianuarie 2021, apoi am decis ca ar fi bine sa vad cum incepe anul si sa alerg dupa acte si tot ce trebuie in ianuarie sau februarie.

Pe lista de dezavantaje as pune asa:

Cheltuieli suplimentare:

  • 350 de lei infiintarea (asta daca pun o firma sa se ocupe de acte)
  • 500 de lei capital social (da, stiu ca poti sa nu il ai deloc mai nou, dar as prefera sa am un capital social la inceput de drum
  • 100 de lei stampila
  • 100 de lei alte cheltuieli (oricat ai prevedea treaba asta, tot mai e de dat ceva, undeva, care nu a fost luat in calcul)
  • 172 de lei / luna contabilitate
  • 65 de lei / luna administrare cont bancar (daca merg pe varianta actuala)

Batai de cap suplimentare:

  • deschiderea unui cont bancar si administrarea lui
  • doua tabele de buget, aferente fiecarei firme
  • doua softuri de facturare, la fel, aferente fiecarei firme

Pe lista de avantaje avem:

Securizarea unor active atat de o parte, cat si de cealalta, adica o parte din active ar fi pe una dintre firme si o parte pe noua companie.

Partea de branding, aici bineinteles ca se pot face produse sub un anumit brand, chiar daca fac parte din aceeasi companie (deci nu ar fi neaparat un avantaj real).

Separarea a doua tipuri de business. Asta cred ca ar fi cel mai important punct care ma determina sa ma gandesc serios la a face acest pas.

La final

Dupa cum vedeti, nici avantajele nu sunt extraordinare, nici dezavantajele. Cel mai probabil o sa mai astept sa vedem cam care sunt previziunile pentru anul care vine.

One comment

  1. OK, cheltuielile sunt neglijabile. In ce domeniu iti propui sa activezi cu noua firma daca nu esti sigur ca-ti vei acoperi nici macar cheltuielile… ;)?!

Comments are closed.