iun. 12

Nu e usor sa scalezi

Nu e usor sa scalezi

Zilele acestea ati vazut ca am facut o pauza de la blogging, fiind prins pana peste cap cu alte proiecte. Desi am intotdeauna in vedere noi investitii si extinderea firmei (atat portofoliul de clienti, cat si portofoliul de proiecte), luna aceasta am vrut sa accelerez putin lucrurile si sa ma extind intr-un ritm mult mai rapid si, desi nu am prevazut asta, m-a dat putin peste cap.

Ce am invatat din toata aceasta treaba?

Ca rezultatele nu se vad imediat. Daca ai 10 restaurante care fac profit si mai deschizi inca 10 restaurante, profitul tau nu se va dubla, cel putin in primele luni va trebui sa sustii tu activitatea celor 10 noi restaurante deschise. De aceea poate e mai intelept sa deschizi cate un restaurant nou in fiecare luna.

Ca iti trebuie tool-uri de monitorizare. Daca trebuie sa treci zilnic pe la cele 20 de restaurante sa vezi ce se intampla acolo, timpul necesar pentru asta va fi dublu si, daca deja primele 10 iti luau toata ziua, acum cu siguranta nu vei putea face fata. Inteligent ar fi sa pui un sistem de camere video si sa vezi ce se intampla in timp real in fiecare locatie.

Ca iti trebuie mai multe resurse. Restaurantele alea nu functioneaza singure, iti trebuie angajati pentru ele, iti trebuie o echipa de PR mai mare pentru a putea comunica despre toate si asa mai departe. Resurse pe care in ziua de azi nu le gasesti usor.

Per total, stii ca peste cateva luni va fi bine, dar pana atunci esti intr-o perioada in care riscurile asumate sunt mai mari si asta inseamna stres suplimentar asupra ta si a afacerii. Cea mai mare problema e ca am vrut sa scalez 10x in fiecare luna pana la final de an si mi-am dat seama ca este imposibil daca nu construiesc un ecosistem care sa permita o scalare de asa magnitudine.

Ti-a placut acest articol? Sustine-ma pe Patreon!

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.