Raspberry Pi 3 a murit, noi sisteme si modificari in retea

Posted by

Va spuneam ca nu-s asa multumit de el in acest articol. Ei bine, am vrut sa-i schimb clasa de IP-uri si, dupa ce am schimbat-o, nu am mai dat de el, m-am chinuit iar sa ii pun monitor, o vreme mergea monitorul, dar nici urma de vreo retea de net, nici wi-fi, nici pe cablu, apoi a doua zi nu mai mergea nici semnalul video si uite asa am decis ca cel mai probabil e momentul sa-i pun cruce si sa incerc alte solutii.

Partea proasta e ca am ramas fara senzorii de temperatura, adica ii am, dar nu am la ce sa ii leg pentru a vedea temperaturile din interiorul si exteriorul atelierului. Oricat de inutili ar parea la prima vedere, atunci cand nu ii mai ai, iti dai seama ca erau totusi niste indicatori importanti in sistemul tau. Oricum sunt dispus sa iau peste vreo 2 saptamani niste senzori de la Sonoff si sa vad ce se poate face cu ei, ca totusi sa am valorile de temperatura in sistemul meu de monitorizare al casei.

Am mai adaugat niste „sisteme” de fail-off, routerul de internet de la Vodafone se bloca la 40 de grade si cumva am vrut sa ma asigur ca daca se mai intampla asta, nu e nevoie de prezenta mea fizica in locatie. Aveam doua solutii, una sa utilizez un modem de la Orange mai vechi, in care sa pun o cartela de net si prin intermediul respectivei conexiuni, sa pot controla o priza inteligenta si prin intermediul acesteia sa dau restart la modem; sau o alta metoda mai simpla a fost sa gasesc 2 momente ale zilei, cand timp de un minut se opreste modemul de internet.

Am rezolvat si problema cu DHCP Reservation, routerul de la TP-Link se pare ca stia totusi sa faca acest lucru, astfel incat am creat o noua sub-retea si am mutat echipamentele acolo; asta adauga un nou layer de securitate, dar si complica putin lucrurile, avand nevoie de un nou layer de port forwarding. Momentan am lasat camerele conectate in modemul Vodafone, dar urmeaza sa mut tot ce inseamna IOT intr-o retea separata (noua retea de care v-am vorbit mai sus).

Nu mai am nici camera web de la Raspberry, de fapt cred ca s-ar putea rezolva problema ei cu un prelungitor USB si probabil cu un port forwarding suplimentar; nu stiu de ce, dar am impresia ca trebuie modificate si toate port forward-urile din primul router, ca acum vin datele de la al doilea router si nu de la IP-urile device-urilor care erau in vechea retea.