Vreau sa-mi mai fac o pensie privata

Posted by

Am deja la NN atat pilonul 2, cat si pilonul 3. Acum cateva luni am dublat suma pe care o platesc lunar pentru pensie si initial m-am gandit sa o dublez din nou, dar mi-am amintit de celebra vorba „nu-ti pune toate ouale in acelasi cos” si m-am gandit ca poate nu ar strica sa platesc lunar aceeasi suma si la o alta companie. Problema cea mai mare e ca nu stiam nici o alta companie concurenta cu NN pe pilonul 3 de pensii, auzisem ca e ceva pe la BRD si cam atat, asa ca am intrebat pe facebook, unde am primit tot felul de sugestii si de idei.

Oricum le multumesc tuturor celor care mi-au dat sugestii si idei, asa am aflat ca exista si un start-up unde poti aplica online pentru o pensie si asta m-a facut sa-mi dau seama ca totusi sunt cetatean european si ca poate ar fi interesant ca unul din „cosurile cu oua” sa nu fie in Romania. Oricum mi-e destul de clar ca treaba cu Vantik trebuie urmarita indeaproape, ca pare o optiune interesanta la prima vedere.

De asemenea am primit sugestii de asigurari de viata cu componenta de pensie. Din punctul meu de vedere, acelea nu sunt pensii, am avut ceva experiente putin amare pe piata de asigurari si de atunci nu le vad cu ochi buni. Asta nu inseamna ca nu sunt bune, ci doar ca nu mi se potrivesc la fel cum nu mi se potrivesc nici creditele.

Am primit si pareri pro sau contra pentru un anumit fond de pensie, le multumesc celor care mi-au dat aceste sfaturi, au fost binevenite si in cadrul unor schimburi de idei am aflat o informatie interesanta care o sa imi fie foarte utila pe viitor.

 

Caut sa-mi asigur pensia singur

Adevarul e ca nu ma bazez nici pe pilonul 2, nici pe pilonul 3, indiferent de compania la care as aplica. De pilonul 1 nici nu are rost sa mai vorbim. Cu toate acestea insa, am zis ca nu strica, toate aceste investitii in fonduri de pensii sunt bani pe care mi-i permit sa-i pierd; daca peste 25 de ani vor fi o sursa de venit suplimentar sau daca nu vor fi, imi e cam tot una.

A fost interesant cand unul dintre amici mi-a zis: „Deci pana la urma nu iti faci suficiente venituri pasive” si nu stiam ce sa-i zic. In primul rand, nu eram sigur ca se refera la postarea mea, in al doilea rand un plan de pensie nu-l vad ca venituri pasive, mai repede l-as incadra la economii si in nici un caz la venituri pasive. E un mod de a face economii pentru o perioada a vietii cand nu mai poti produce la fel de multi bani, dar nu e o investitie in vederea obtinerii de venituri pasive.

Probabil i-am spus despre planurile mele de pensionare mai devreme si de obtinere a unor venituri pasive substantiale, dar asta nu avea nici un fel de legatura cu pensia sau varsta legala de pensionare.

Pentru pensie am multe planuri si inca multe investitii de facut. Dar fondurile private de pensie nu stiu sincer daca se incadreaza in vreunul din planurile mele. V-am zis si mai sus, este un mod de a economisi, nu un mod de investitii.

 

Atunci cand incepeti sa va separati banii, bani pentru traiul zilnic, bani pentru distractie, economii, investitii, dezvoltare personala etc., aveti mare grija ce intra in investitii si ce intra in economii. Ca sa nu mai zic ca ambele sunt impartite, la randul lor, in mai multe categorii.