Nu ne-am nascut invatati

Posted by

antreprenoriatAtunci cand incepem o afacere online, o incepem cu multe sperante, cu multe idei despre cum credem noi ca e bine si cu multe lucruri pe care nu le stim, dar le vom invata de-a lungul anilor despre ce inseamna antreprenoriat. Tot atunci primim feedback, de cele mai multe ori negativ, de genul ca nu o sa mearga afacerea noastra si ca o sa o inchidem mai repede decat am deschis-o. Conform statisticilor, 90% dintre afacerile incepute dau faliment in primul an de zile, ceea ce inseamna ca cei care sunt pesimisti cu privire la sansele voastre de reusita nu sunt intotdeauna rau intentionati, doar stiu mai multe decat voi despre acest domeniu.

Apoi, dupa cativa ani in care inveti, demontezi mituri si construiesti o afacere. Ajungi la randul tau sa spui altora ca nu vor reusi. Uneori recunosti in persoana plina de sperante, care acum isi incepe propria afacere online, pe cel ce in urma cu 10 ani erai tu, nepriceput si la fel de plin de sperante, crezand ca totul e usor si ca vei reusi rapid sa faci multi bani cu ideea ta geniala pe care nu a mai avut-o absolut nimeni inaintea ta.

Stai si te uiti la tanarul respectiv si te intrebi: Sa ii spun ca va esua sau sa il incurajez sa mearga mai departe? Ce alegi? Pentru ca de multe ori experienta ne face sa ne dam seama ca afacerea lui are sanse enorm de mici, ca lipsa de experienta, dar si toate aceste pareri pesimiste il vor afecta.

Eu unul aleg de cele mai multe ori sa fiu optimist, sa-l incurajez pe tanarul respectiv, pentru ca oricum va primi de la altii destule „suturi” si oricum e greu. Dar asa capata experienta, invata si poate in urmatorii 10 ani va reusi totusi sa fie un antreprenor de succes.

Si ma gandesc ca oricum e foarte greu in antreprenoriat si ca uneori avem nevoie de sustinere pentru a rezista si a putea merge mai departe. De ce sa nu facem asta si sa nu ii dam in cap inca din momentul in care incearca sa-l scoata pe usa? Si cred ca problema pusa de mine mai sus se aplica in multe alte locuri, chiar si in blogging, chiar si in afacerile offline. Pentru ca, daca stai putin sa te gandesti, nimeni nu s-a nascut invatat, si sustinerea si ajutorul dat il va ajuta sa invete mai repede.

Asa ca va dau ca tema de gandit, daca sunteti duri, atunci cand vine vorba de un tanar care are sperante, sau daca il sustineti si il incurajati sa mearga mai departe, sa invete si sa se dezvolte.