O noua regula de viata: te ajut gratuit, dar trebuie sa platesti

Posted by

Una din regulile pe care le-am impus in firma si vreau sa le impun si in viata reala, a fost sa nu mai prestez servicii sub o anumita suma de bani. Daca in firma e destul de simplu de implementat, pentru ca vorbim de anumite servicii care ofera beneficii clare, in viata reala stiu ca sunt oameni care se asteapta la servicii gratuite din partea mea. Si nu vorbim de prieteni apropiati sau de anumite situatii specifice.

Eu am zis ca suma minima pentru care fac ceva in firma sa fie de 300 de lei. Adica orice costa mai putin de atat, nu merita sa-mi bat capul si mai bine ma focusez pe altceva. Cand vorbim de timpul meu liber, cu atat mai mult mi se pare ca acei 300 de lei pot fi un minim pentru care sa nu deranjez sa-mi ofer ajutorul.

Probabil va intrebati despre cum poate fi vorba de un ajutor gratuit, avand in vedere ca trebuie sa platesti. Ei bine, am mai adaugat o regula, tu platesti acel minim pentru efortul meu (mental, fizic, etc.), iar eu ma angajez ca in maxim 2 saptamani sa iti trimit o copie dupa chitanta care iti arata clar unde s-au dus banii. Cu alte cuvine, desi banii ajung la mine, in final pleaca mai departe catre o fundatie sau asociatie cel mai probabil orientata spre educatie, sau cazuri sociale.

Mi se pare o regula de bun simt care sa faca pe toata lumea multumita. Si, chiar daca eu nu raman cu niciun ban, macar raman cu satisfactia ca am ajutat pe altcineva, iar cel care plateste pune valoare pe ajutorul meu. In felul acesta am impacat si capra, si varza. Apropo, ca tot a venit vorba de donatii, nu uitati va rog frumos de cele 3 reguli pe care le am eu legate de donatii, le gasiti undeva aici pe blog si va rog frumos sa le cititi inainte de a ma apela pe tema aceasta.

5 comments

  1. O idee „spada cu doua taisuri” dar de laudat ! De ce ? Pentru ca a face un bine este greu astazi ! De ce? A face un bine trebuie sa pui mana si sa faci ! Adica ? Trebuie sa verifici daca valoarea chitantei insemna si o finalitate !

  2. Buna ideea, voi aplica si eu aceeasi regula. Se intampla ca cei care au nevoie chiar nu isi permit !

  3. Nu sunt fan al gratuitatilor ! Prefer sa ajut prin deschidere mintii cu un sfat celui in nevoie daca accepta. Genul, sa te invat sa faci painea, daca ai faina !

  4. Nu vreau sa comentez regula, este de bun simt ! Pot sa spun despre mine ca nu suport cersetorii, nu ma refer la cei stradali sau cei trimisi sa prezinte diverse cauze ! O tipologie de negociere !

  5. Ma limitez la gratuitati simple, directe: un sandwich rece, o banana, o cafea calda,etc. Niciodata profesional ! Nu sunt de acord cu regula ta, poate genera confuzie si prejudecati.

Comments are closed.