Un oras pentru Marte asezat pe Terra

Posted by

Da, ati auzit bine, cei din Emiratele Arabe Unite construiesc nu doar Masdar City, dar au venit si cu o noua idee, aceea de a construi un oras la scara mai mica a celui pe care vor sa-l construiasca pe Marte. Proiectul se numeste Mars Science City si va avea o suprafata de 0.17 km patrati. Vorbim de o investitie de peste 140 de milioane de dolari, dar si de o idee indrazneata.

Orasul va avea si un muzeu, dar si multe zone de cercetare. Odata finalizat acest oras, in interiorul lor se va desfasura timp de 1 an un experiment inedit, si anume, oamenii vor incerca sa traiasca in interiorul lui folosindu-se doar de resursele orasului. Adica vor incerca sa genereze indeajuns de multa electricitate, aer si mancare pentru locuitorii ei. In interiorul orasului se vor testa tehnologii noi si vor incerca metode de printare 3D inedite care sa poata fi reutilizate pe Marte. Planurile sunt pe termen lung, sau foarte lung, pentru ca vor sa construiasca un oras pe Marte, care sa fie locuit incepand cu 2117, adica peste fix 100 de ani. Eu tot imi fac sperante ca aceasta revolutie a omului de a cuceri spatiul si de a ne muta pe alte planete o sa aiba loc mai curand.

Ce nu reusesc sa inteleg nici in cazul lui Musk si nici in cazul Emiratelor Arabe Unite, este de ce toata lumea vrea sa construiasca ceva pe Marte si nu incearca intai sa construiasca un mic oras pe luna. Inteleg ca sunt probleme legate de gravitatia scazuta de pe Luna, dar in fond, daca nu ma insel eu, presupun ca pe Luna conditiile sunt mult mai asemanatoare ca cele de pe Terra, ma refer aici la temperaturile inregistrate, comparativ cu cele de pe Marte.

Initiativa este mai mult decat laudabila, chiar daca eu, unul, ma indoiesc ca voi apuca sa vad vremurile respective, sau cine stie, din cate am inteles Elon Musk se pregateste sa trimita oameni pe Marte in 2024, adica peste doar 7 ani. Aveti mai jos clipul cu anuntul si cu planurile lui de a cuceri spatiul cosmic.

https://www.youtube.com/watch?v=E4FY894HyF8