Obiective pe termen scurt, obiective pe termen lung

Posted by

Fara sa imi dau seama, am inceput tot mai des in ultimele luni sa-mi vand tot mai putin timpul pe bani si sa investesc in lucruri care imi pot aduce venituri constante pe termen lung. Astfel caut sa tin zi de zi, in balanta, munca la proiecte care aduc bani imediat si munca la proiecte care pot aduce bani in viitor.

Pe termen scurt, trebuie sa fac indeajuns de multi bani ca sa pot asigura salariile, darile catre stat si alte cheltuieli lunare care exista intr-o firma. De obicei, imediat ce ajung sa am asigurate aceste cheltuieli, incep sa lucrez la planurile pe termen lung; si aici am doua strategii destul de bine conturate: una de consolidare (caut ca in fiecare luna sa ies chiar si cu cativa lei pe profit, astfel incat cashflow-ul din firma sa creasca de la luna la luna) si una de dezvoltare pe termen lung (investind timp si bani in proiecte care imi pot aduce venituri in viitorul mai indepartat, cu riscurile de rigoare, bineinteles).

Sunt constient ca o parte din proiectele in care investesc pe termen lung s-ar putea sa nu mearga. De exemplu, la unul din proiectele care nu-mi aduce momentan niciun leu, puteam sa obtin undeva la 3000 de lei. In schimb, am preferat sa investesc eu in jur de 3000 de lei si probabil nu se vor opri aici investitiile, stiind ca pe termen lung e posibil sa imi aduca mult mai mult decat atat. E un risc pe care mi l-am asumat; si chiar si asa, am invatat cu aceasta ocazie lucruri noi, care imi vor fi utile si in viitor.

Legat de planurile de consolidare, mi-am stabilit un prag minim de cashflow si caut sa ajung rapid inapoi la pragul acela minim, daca am ajuns sub el. De asemenea, urmeaza ca in curand sa mai fac o regula de crestere a pragului minim de la luna la luna. O crestere de 10% nu mi se pare prea relevanta in momentul de fata, asa ca probabil o sa fie o suma fixa, dupa care, dupa depasirea unui anumit prag, sa trec la o suma procentuala. S-ar putea ca cei care au o experienta de business mai vasta sa spuna ca este enorm de mult 10% lunar, dar eu ma incapatanez sa-mi fixez tot felul de obiective ambitioase.

4 comments

  1. Ai grija sa nu iti pornesti prea multe proiecte. Asta o zic dupa niste experiente aiurea, ca am facut prostia asta ani buni. Daca ai 2-3 proiecte max. e deja suficient, iti iau timp si resurse financiare. Vezi ce merge si, daca nu merge dupa o perioada anume, renunta. Eu am redus drastic numarul de proiecte, sunt extrem de selectiva acum si am reusit in ultimele luni sa imi cresc veniturile bine, chiar daca lucrez putin timp zilnic.

    1. 20-30 🙂 La 2-3 m-as plictisii. 🙂 Stiu problema aceasta ca inca ma confrunt cu ea. Desi in cadrul unor proiecte investitile nu mai sunt atat de mari.

Comments are closed.