A economisi bani e destul de greu, indiferent de situatia financiara mai buna sau mai proasta a fiecaruia. De obicei, toata lumea considera ca a economisi bani e o idee buna, dar putini se intreaba de ce este cu adevarat o idee buna, cat ar trebui sa puna deoparte lunar sau pentru ce perioada e bine sa faca acest lucru. Asadar, voi veni mai jos cu cateva idei menite sa va ajute si sa va faca sa intelegeti mai bine de ce, cat si cum e bine sa economisim pentru o mai buna stabilitate financiara.
De ce e bine sa economisesti bani?
La fel ca sanatatea fizica, si sanatatea financiara se intretine si economiile sunt una din masurile preventive pentru a dispune de o sanatate financiara cat mai buna. Oricat de sanatosi am fi, tot ne mai imbolnavim din cand in cand, mai trecem uneori si printr-o operatie si orice am face, nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul. Precum sanatatea noastra, si sanatatea financiara fluctueaza, uneori avem un excedent de bani, alteori avem un deficit de bani. Se zice ca viata are si coborasuri, si suisuri, si asta se aplica cel mai bine in cazul situatiei financiare.
Economiile sunt unul din elementele cheie care ne ajuta sa trecem mai usor (sau poate chiar fara sa simtim) peste perioadele in care avem deficit. Asta e scopul principal al economiilor, iar scopul secundar este realizarea unor vise sau a unor placeri personale. Strangem bani pentru o vacanta in strainatate, pentru o masina, pentru mai stiu eu ce altceva ce nu ne putem permite in momentul de fata.
Scopul principal al economiilor trebuie sa fie insa acela de a ne asigura ca putem sa trecem cat mai usor peste perioadele in care avem un deficit financiar. Si se aplica la fel, atat in cazul companiei pe care o conducem, cat si in cadrul bugetelor personale.
Odata ce stim cam cati bani cheltuim lunar, putem calcula usor perioada in care putem supravietui din economii fara ca modul nostru de viata sa se schimbe. Daca de exemplu cheltuiesti 1000 de euro pe luna si ai un buget de economii de 6000 de euro, in cazul in care ramai fara job, poti trai timp de 6 luni de zile fara probleme si fara ca modul tau de viata sa se schimbe. Iar asta inseamna mai putin stres, mai putina tensiune financiara si te ajuta sa te concentrezi pe alte probleme mai importante.
De asemenea, daca maine se intampla un necaz, bugetul de economii va poate ajuta sa treceti mult mai usor peste el. De aceea consider ca bugetul de economii este destinat exclusiv perioadelor mai putin bune din viata unui om si fiecare ar trebui sa aiba un fond de economii lunare, indiferent de situatia in care se afla.
Cat e bine sa economisesti?
Daca as spune ca atat cat se poate, cel mai probabil majoritatea oamenilor mi-ar spune ca nu prea se poate, ca e greu si ca e aproape imposibil sa faci economii. Asa ca e bine sa iti pui intotdeauna o suma deoparte lunar in bugetul destinat economiilor. Aici evreii aveau o vorba, ei spuneau ca 10% trebuie sa mearga catre Dumnezeu. Ei bine, eu vin acum si va spun ca 10% din veniturile voastre e bine sa mearga luna de luna catre acest buget de economii, iar in caz de excedent financiar, poate sa fie si mai mult de atat.
Cat timp e bine sa economisesti?
Toata viata. Daca mergi dupa formula mea de 10%, dupa primele 10 luni de zile vei avea o luna de zile asigurata, iar dupa 5 ani vei putea avea o perioada de 6 luni in care, chiar daca nu ai niciun fel de venit, poti trai fara niciun fel de probleme. Dupa cum vedeti, un astfel de mod de a economisi nu va face mai bogati, dar va asigura astfel o mai buna stabilitate financiara si va va ajuta sa treceti mult mai usor prin perioadele mai grele ale vietii.