Punkva River Cave, Blansko

Posted by

Punkva

Nu m-am plimbat niciodata cu barca printr-o pestera, asa ca atunci cand am aflat de Punkva am zis ca trebuie neaparat sa o vizitez. Pestera poate fi separata in doua parti, una „uscata” in care mergi pe jos, si una prin care te deplasezi cu ajutorul unei barci. La mijlocul celor doua zone se afla raiul. Un aven care te face sa meditezi asupra vietii si a faptului ca viata in sine este o minune.

Prima parte arata asemanator oricarei alte pesteri pe care am mai vizitat-o. Dupa ce vizitezi foarte multe, nu prea mai esti impresionat de ele, fapt care m-a pus pe ganduri si nu stiu daca in calatoriile mele viitoare voi mai avea pesteri pe lista de obiective, exceptandu-le pe cele care se remarca prin ceva unic.  Sunt de multe ori suparat atunci cand vizitez o pestera, ca sunt expuse stalactitele, stalagmitele si coloanele doar la lumina alba, fara sa fie folosite filtre de lumina colorate care sa dea un cu totul alt aspect exponatelor.

La jumatatea pesterii se afla un aven, cu doua lacuri, unul dintre ele ducand catre o alta pestera din cate am inteles de la ghid. Avenul in sine parea o gura de rai. De asemenea, un set de boxe expunea ceva muzica religioasa care rasuna in intreaga pestera, amplificand starea de bine pe care o aveai in momentul in care observai peisajul.

Nu stiu de ce, dar cred ca m-am indragostit de avene si ca pe viitor voi vrea sa ajung sa vizitez cat mai multe dintre ele. E ceva acolo in interiorul lor care imi creeaza o stare anume despre care nu stiu daca va voi putea povesti vreodata pe blog. As fi stat acolo ore in sir, sa meditez asupra vietii, oamenilor, lucrurilor.

Ultima parte a pesterii este strabatuta de raul Punkva, accesul la ea se face cu barca ce strabate culoare inguste pana la iesire. A fost o experienta inedita, dar nu foarte spectaculoasa. Nu m-am prins care era mecanismul de propulsie al barcii si mai ales cum ghidul nostru reusea sa o controleze cu o precizie incredibila.

Oricum, daca ajungeti pe aproape de Brno (Cehia), faceti un ocol pana in zona Blansko si vizitati aceasta pestera. Sunt sute de pesteri in zona, dar doar 5 dintre ele sunt deschise publicului. E bine sa va rezervati o zi pentru a vizita toata zona. Merita. De asemenea nu sunt indicatoare, la un moment dat, cand mai sunt cativa km apare un semn de drum infundat, dar totusi am nimerit destul de usor la pestera.

Galerie foto Punkva River Cave:

6 comments

  1. Daca ajungeti in Kefalonia candva, sa vizitati pestera Melissani, eu am fost acolo anul trecut, e fooooarte dragut 🙂

  2. eu am vizitat doar pesteri din Romania si preferata mea este pestera Meziad, pe langa Stana de Vale. Ti-o recomand din suflet pentru ca e foarte frumoasa.

  3. Hai ca pina la urma a fost buna recomandarea mea 😉 . Daca nu ai ajus pe la mine in toti ani cit am stat acolo tot e bine ca ai trecut acum. Concediu placut prin CZ !

  4. Am revenit aseara in tara. Mai am inca povesti de spus, chiar din Brno, pentru ca la intoarcere am revenit acolo si am mai vizitat cate ceva.

Comments are closed.