Retrospectiva anului 2010

Posted by

Unii ar zice ca e la moda, altii ar zice ca e necesar. Eu ma uit in urma sa vad cat si daca am mai evoluat. Si cu toate ca a fost criza, cu toate ca nu mi-am mai luat nu stiu ce device-uri super scumpe, exceptand micutul vaio, a fost un an bun, sau foarte bun.

As incepe in primul rand cu finalul anului si da, revin la postul despre „O zi din viata unui programator”, am stralucit in momentul in care l-am scris, am stralucit si cateva zile dupa. Poate nici nu s-a observat asta in jurul meu, dar pentru mine a fost ca un fel de iluminare a ceea ce sunt, ce vreau sa fiu si ce vreau sa devin. Din pacate starea aceea de stralucire nu a tinut decat cateva zile, ca si cum ar fi consumat ceva din mine si apoi s-a stins. Probabil la fel ca pasarea Pheonix, va renaste si mai puternic acel sentiment de libertate, de fericire, de a simti ca traiesti cu adevarat. Pentru mine a fost un fel de eliberare, un fel de a imi da seama ca pot face absolut ce vreau in viata si ca fericirea vine din interior. E greu sa va explic despre ce vorbesc aici dar cred ca a fost punctul cel mai important din an.

Apoi ne intoarcem la viata de zi cu zi. Blogul, a evoluat foarte mult, a devenit bagat in seama, a devenit apreciat si nu pot sa spun ca de mai multi oameni ci de niste oameni care nu ma asteptam sa dea doi bani pe blogul meu. Da, am un articol despre A-List si despre asta peste cateva zile.

A fost in primul rand un an in care am invatat mai multe despre managementul banilor, despre ce imi permit si ce nu, despre cum sa nu mai cheltui banii pe tot felul de chestii atunci cand ii am si despre cum sa fiu putin responsabil financiar.

Apoi a fost succesul cu blogul, aparitiile in presa si la tv, intruniri cu bloggeri, conferinte, am cunoscut oameni pe care ii consider valorosi, mi-am creat prieteni noi in online, si colac peste pupaza a mai venit si un loc 307 in ZeList. Deci a fost un an cu adevarat plin de succes in directia asta. Si daca stau sa ma gandesc nici nu stiu cum s-au intamplat toate astea, sau cum am reusit intr-un an de zile sa ma fac auzit in topul blogosferei. Am facut si greseli dar una peste alta cred ca-i de bine.

Tot anul acesta a fost anul in care mi-am descoperit o calitate pe care nici nu as fi banuit-o ca o am vreodata. Creativitatea. Pentru mine creativi erau pictorii, webdesignerii, muzicienii, oamenii cu talent, iar eu am stiut mereu ca la capitolul asta sunt zero. Totul a inceput la o masa cu niste colegi, in pauza de pranz, le explicam cum unii programeaza ce li se cere si nu au pic de vointa sa vina cu idei noi sau sa faca ceva de la ei putere, si povesteam despre cum am eu 100 de proiecte si 100 de idei si cum nu reusesc sa fac tot ce am in cap. Si ei (stiu ei cine sunt), mi-au zis ca asta se numeste tot creativitate. Sa nu intelegeti ca vreau sa ma laud, imi stiu bine si defectele si calitatile iar sa fiu creativ nu era nici in vis pe lista mea de calitati, asa ca odata cu descoperirea acestei noi calitati mi-am dat seama si de faptul ca pot exploata potenialul ei si ca pot iesi lucuri misto din asta.

Profesional vorbind nu cred ca am avansat atat de mult pe cat imi doream, si cand spun profesional ma refer la meseria mea de baza aceea de programator php, in care, ca om, am evoluat foarte mult si am de gand sa infloresc in continuare.

Daca trag linie, pot sa zic ca a fost un an extraordinar, desi ma asteptam la un an de criza cu multe greutati, si intr-adevar din punct de vedere financiar au fost, acum cand ma uit in urma, pot zice ca a fost unul din cei mai de succes ani din viata mea.

Ce asteptari am de la 2011? Nici nu stiu, poate ceva campanii pe blogul meu, poate repunerea firmei pe picioare, ca e copilasul meu pe care l-am hranit cu grija timp de 8 ani. Da Nanotel are 8 ani, zilele trecute a facut 8 ani de existenta si undeva pe 15 ian face 8 ani de activitate, daca se poate numi activitate falimentul in care zace.