Este extraordinar sa vezi cum uneori trebuie sa ne intoarcem inapoi la cele mai simple metode de comunicare pentru a putea crea un limbaj pe cat de simplu, pe atat de eficient. Sunt fascinat de inteligenta artificiala si cum uneori poti avea parte de adevarate provocari, atunci cand robotelul tau este dotat cu o camera video si cateva leduri.
Bineinteles ca, uitandu-ma la o parte din problemele din video-ul de mai jos, as fi gasit 1000 de alte solutii, fiecare robot sa aiba un ID prin care sa il poti identifica si asa mai departe. Dar unul din secretele inteligentei artificiale ar putea sta exact in felul asta de robotei care, desi foarte simpli in aparenta, se pot grupa si efectua task-uri foarte complexe.
Acesti roboti au numeroase avantaje; in primul rand, un astfel de sistem nu are foarte multe bug-uri. Robotul stie cateva instructiuni simple si nu are un sistem de operare foarte complex de analiza a datelor. Un al doilea avantaj este posibilitatea de a efectua task-uri complicate prin munca de echipa. Si, nu in ultimul rand, pretul pentru fabricarea unui astfel de robotel este foarte scazut.
Daca va intrebati daca mi-ar placea astfel de jucarii prin casa, cu siguranta ca da. E fascinant sa ai 10 instructiuni de genul culoarea rosu inseamna ca imi caut parteneri de echipa, culoarea verde inseamna ca respectivii vor sa fie partenerii mei si sunt disponibili, apoi ma fac albastru atunci cand cel pe care il doresc partener este albastru. Nu stiu daca are logica ce zic mai sus, adica daca nu ati pierdut deja firul logicii, asa ca ma opresc aici.
Iar daca va plac filmele SF si va aduceti aminte de Replicatorii din S.G. Atlantis, ei bine proiectul e in derulare. Mai multe detalii despre Replicators aici.
[sursa foto]