Sa scrii un articol pe zi nu e o provocare usoara

Posted by

Cand am lansat provocarea in urma cu o saptamana la Bloggers Meetup #1, eram relaxat, gandindu-ma la vremurile cand scriam si 3-4 articole pe zi. M-am gandit ca o sa fie foarte simplu, am experienta necesara, stiu si cateva artificii care sa ma salveze in momentele in care sunt foarte aglomerat, plus ca dupa atatia ani nu prea are cum sa fie greu. Cu toate acestea e mai greu decat mi-am imaginat, mai ales dupa ce am stat de dimineata pana seara in santier, construind o mica magazie din lemn.

Desi este greu, am decis sa nu ma dau batut asa usor. Mai mult chiar, am zis sa vin cu cateva sfaturi utile pentru orice blogger, dar mai ales pentru cei aflati in competitie.

5 sfaturi menite sa te ajute cand vrei sa postezi des/zilnic pe blog

1. Salveaza-ti ideile de articole undeva la indemana. Pe vremuri aveam un document pe care, in perioadele foarte aglomerate uitam sa-l mai deschid; pe urma am incercat sa pun articolele in draft – titlul si cateva randuri despre ideea care urma sa fie apoi dezvoltata. Dupa ce am creat ceea ce eu am numit productivity workflow, am decis ca cel mai bun lucru e sa-mi trimit un e-mail mie insumi cu ideea respectiva. O folosesc si pentru articole, si pentru alte idei de afaceri care-mi trec prin minte.

2. Pregateste cateva articole gata scrise in draft pentru a le publica in situatiile cand chiar nu ai cum sa iti aloci nici macar o jumatate de ora pentru un nou articol. Eu de obicei nu mai fac asta, cumva daca tot le-am scris e pacat sa ramana acolo si fie le programez pentru zilele urmatoare, fie le public atunci.

3. Programeaza-ti articolele in avans. Eu de multe ori, daca am mai multe idei si nu sunt legate de un eveniment recent si stiu ca articolul poate fi publicat peste cateva zile, il programez, iar acesta se publica automat la data stabilita. Uneori fac asta in vacante, de cele mai multe ori in perioadele in care am de condus 10-12 ore si stiu sigur ca nu voi avea cand sa mai postez un articol. E si un fel de back-up uneori, daca am timp il scriu si pe al doilea in ziua respectiva, daca nu am timp, oricum se publica ceva interesant.

4. Nu ai idei, cauta trenduri. Aici e cu dus intors, eu de exemplu nu fac asta aproape niciodata; am avut si eu de zis ceva cand a fost scandalul cu micii de la Kaufland, am avut ceva de zis si cand studiul facut de nu stiu ce companie a aratat ca blogurile inca mai au importanta chiar mai mare decat a vloggerilor, dar nu am mai scris nimic. In general noi, bloggerii, avem mereu de comentat pe diverse subiecte; din cand in cand poate ca si e bine sa o faci, mai ales daca e pe trend, pentru ca s-ar putea sa te alegi si cu ceva extra trafic.

5. Scrie si cand nu ai chef sa scrii. Poti sa o faci de dragul exercitiului, poti sa o faci doar ca sa iti impui un anumit ritm. Uneori am scris si articole de peste 500 de cuvinte si la final l-am recitit si am decis ca nu e un articol atat de bun incat sa merite publicat si l-am pus la cosul de gunoi. Am avut o perioada in care faceam asta atat de des, incat incepusem sa cred ca-s eu prea pretentios. De exemplu acest articol – daca as fi continuat cum am inceput, ca e greu cu provocarea pe care am lansat-o si nu as fi venit si cu ceva util in el, probabil ar fi fost sters inainte de publicare si m-as fi apucat sa scriu un alt articol.

In loc de concluzie

Daca iti place sa scrii, nu vei resimti niciodata asta ca pe un efort, dar chiar si asa, din cand in cand vei avea momente cand nu vei avea chef sau iti va fi greu sa o faci. Oricum ar fi, cred ca unul dintre cele mai imporante lucruri atat in blogging, cat si in general in viata, este sa fii constant.