Sistem de irigare cu picatura

Posted by

irigare Probabil ca va intrebati cu totii de ce m-am apucat sa va vorbesc despre sisteme de irigatii, agricultura si alte chestii de genul acesta. Imi doream demult sa va vorbesc de acest sistem de irigatie, insa abia anul acesta am apucat sa-l vad pe viu implementat.

Cand a fost in Israel, acum 6-7 ani, tatal meu a adus cu el un sistem de irigatie foarte destept. Insa de atunci pana in primavara aceasta, nu a apucat niciodata sa-l instaleze si mereu imi povestea de sistemul minune, care picura apa exact la radacina plantei, iar eu nu vedeam decat o cutie mare cu tevi si nu intelegeam cum pot acele tevi sa irige o suprafata prea mare.

Initial imi inchipuiam ca se infige cumva fiecare teava la radacina plantei ca nu reuseam sa-mi dau seama de ce nu e un furtun cu gauri si sunt tevi de 35-50 cm. De asemenea, nu intelegeam cum poti sa reglezi tevile respective, astfel incat sa se potriveasca exact cu locul unde e planta.

Zilele trecute am inteles, am vazut si cum funtioneaza, am fost foarte incantat. Am intelesc ca doua bucati mai mici au fost cumparate de la noi, dar tatal meu nu era deloc satisfacut de calitatea a ce gasise pe la noi, comparativ cu ce isi adusese el din Israel.

Plantele inca de la inceput se planteaza la o distanta anume, in functie de lungimea tevilor. De exemplu, rosiile le-a plantat la 50 de cm, pe cand ardeii la 35 de cm. Deci inca de la plantare trebuie sa ai grija la distantele dintre plante. Apoi tot ce trebuie sa faci este sa montezi sistemul si sa dai drumul la irigatii.

Unul dintre avantajele principale ale unui astfel de sistem este faptul ca reduce semnificativ consumul de apa. In plus, nu mai e nevoie sa stai tu sa stropesti seara gradina, doar dai drumul la robinet si il lasi asa, timp de 30-40 de minute. Eu as merge si mai departe si as pune un sistem programabil care sa deschida si sa inchida pompa de apa, astfel incat sa nu mai am nicio grija in privinta udarii gradinii.

Am facut si un mic video, ca sa vedeti cum functioneaza un astfel de sistem. 

6 comments

 1. Foarte tare! Stiam de existenta sistemului dar nu l-am vazut niciodata in actiune!

 2. Eu am asteptat ani sa vad cum functioneaza. E drept puteam sa caut pe youtube daca chiar vroiam sa vad.

 3. E oricum multa munca cu acest sistem si se consuma ceva apa. Iarna trebuie invelite tevile/furnutele sa nu inghete.
  Mai mult ajuta la economisirea timpului tau ca nu mai mergi cu stropitoarea prin gradina. 😀

 4. Eu am vazut un sistem asemanator de irigatii cu picatura Made in Romania.

  Principiul e cam acelasi dar apa folosita nu era din reteaua publica de alimentare cu apa (nici nu exista asa ceva in satul acela) ci se capta intr-un rezervor de vreo mie de litri de pe acoperis atunci cand ploua si prin captarea unui izvor aflat undeva mai sus de gradina taranului nostru.

  Rezervorul serveste si la incalzirea apei in timpul zilei pentru ca-mi spunea omul nostru ca nu se pot uda plantele cu apa rece de izvor ci incalzita la temperatura mediului ambiant.

 5. Nu e asa complicat. Langa Mizil, la parintii sotiei, am cumparat furtun special pentru asa ceva. E negru si foarte foarte subtire. Practic il iei turtit. Asta are in el gaurele, la o anumita distanta una de alta. Il iei si il intinzi pe jos, la baza plantelor. Il mufezi la o pompa si cu asta basta. Iti poti face o intreaga retea, si nu iti trebuie presiune mare ptr ca il „bubui”.

  Bine, noua nu ne-a trebuit mult. Cred ca vreo 50 metri de furtun d’asta gaurit. Pana in gradina am tras apa cu un ppr ingropat. Oricum, de debit mic.

Comments are closed.