Am vazut ieri la Lavinia un mic sondaj pornit prin blogosfera, pentru a afla raspunsul la cateva intrebari. Pentru ca m-am regasit si eu pe lista cu cei intervievati, dar si pentru ca lista contine cateva intrebari interesante, mi-am propus sa-mi fac timp si sa ii raspund la intrebari. Seamana putin cu un interviu, dar sper sa ii fie folositoare raspunsurile pe care le-am oferit mai jos.
Nu am idee exact la ce vor folosi raspunsurile sau care vor fi rezultatele finale, dar sper sa citesc despre asta intr-un viitor articol.
Asadar, sa incepem cu intrebarile:
1. Ce poti spune despre bloguri in general?
Sunt interesante si afli informatii utile din ele. Cu toate acestea, foarte multi bloggeri ajung sa scrie tot mai prost sau pe subiecte care nu sunt deloc relevante pentru blogul lor. Mi se pare absurd sa pui pe blog un clip cu o manea si sa imi spui ca nu iti place melodia respectiva. Atunci de ce o mai pui, pentru trafic? Si exemplele pot continua.
2. De ce trebuie sa ai un blog?
Cine spune ca trebuie sa ai? E bun in foarte multe cazuri, ajuta la brandingul personal, la obtinerea unui job mai bun, la cresterea sansei de a fi angajat, la cresterea vizibilitatii tale in online. E bine sa stii de la inceput ce vrei de la blog si sa mergi in acea directie cu blogul tau.
3. Ce poti spune despre cateva tipuri de blog?
Nu prea inteleg exact intrebarea, sunt atatea moduri in care poti clasifica blogurile, incat e greu sa ma decid ce inteleg prin tipuri de bloguri. Primul gand este acela de a clasifica blogurile in bloguri personale si de nisa, dar e doar o clasificare destul de simplista a lor. Exista bloguri care au continut foarte bun, autorul lor scrie foarte bine dar pe care refuz sa le citesc. Pot sa le clasific si dupa marimea lor, pot sa le clasific si dupa alti indicatori.
4. Ai vreun blog ideal?
Nu. Urmaresc destul de multe bloguri personale si fiecare autor are stilul lui. Ceea ce se potriveste unuia, nu se potriveste altui blogger. Sa il vad pe Radu cum explica el toate aspectele unei probleme si o intoarce inginereste pe toate partile mi se pare foarte ok, dar nu cred ca mi s-ar parea la fel de ok asta, daca ar fi facuta de Zoso, care are un cu totul alt stil de a comunica lucrurile.
5. Cum ar trebui sa fie structura unui blog ideal?
Simpla, cat mai simpla. Dupa calatoria in Japonia, am incercat sa simplific mult mai multe aspecte din viata mea, dar si pe blog. Am scos numeroase categorii, uneori ma gandesc ca as putea scoate si mai multe dintre ele. Simplitatea determina si succesul celor de la Apple. Deci, cu cat mai simplu, cu atat mai bine. Sa nu credeti insa ca reusesc sa fac asta intotdeauna. Am pe un alt blog de nisa o structura atat de complicata, incat nu am nici cea mai mica idee de unde sa incep sa reduc din ea.
6. Ce stii despre advertising?
Nu foarte multe lucruri, am experimentat foarte multe chestii de-a lungul timpului. Am si experienta catorva campanii, chiar si adwords, si lucrul direct cu bloggeri. Sunt pasionat si de reclame si de industria de publicitate.
7. Ce stii despre optimizare/seo?
Nimic. Content is the king. In rest, degeaba iti bati capul cu seo, daca nu-ti ies bani. Prefer sa ma citeasca lumea, nu sa vina trafic din cautari. Asta se cunoaste la final in banii pe care ii castig din blog, in vanzarile generate cu ajutorul blogului si in multe alte aspecte ale „sanatatii” unui blog.
8. Care a fost obiectivul blogului in momentul in care te-ai decis sa-l faci?
Cred ca am mai scris despre asta. Era un indicator al brandului meu in online. Consideram unicii un fel de puncte de rating si, cu cat cresteau, cu atat insemna ca eu sunt mai cunoscut in mediul online in care activez. Un indicator destul de subiectiv, dar atat am avut eu in cap la vremea respectiva. Aa, si isi facuse Enkumber blog si eu sa nu am? asa ca mi-am luat si eu domeniu. Povesti vechi, intelese doar de cei care au activat in online in urma cu 6-7 ani.
9. Care au fost primele elemente de pornire?
Iarasi nu inteleg exact intrebarea. Stiam sa pun un wordpress, sa customizez o tema, sa fac destul de multe lucruri in zona asta, asa ca am inceput cu dreptul, ca sa spun asa, din punct de vedere tehnic. Aveam deja hosting, aveam deja un forum destul de mare in Romania.
10. Ce poti spune despre template-urile disponibile pe internet?
Unele sunt foarte bune, altele foarte proaste. Multi cred ca tema mea e un template. Ma distreaza cand o instaleaza, pentru ca in tema originala nu functioneaza deloc search-ul si asta e doar una din problemele pe care le are. Are de asemenea bug-uri la asezarea pozelor in pagina (alinierea la dreapta sau la stanga). Sunt insa si teme foarte bune. Obisnuiesc sa ma uit prin cod sa vad cat e de curat inainte de a o folosi. Uneori am dat bani pe ele si am primit o mizerie. Vechea tema de la DigiPedia.ro avea un time load de 16-18 secunde. Si asta datorita unui fisier thumb.php care incarca pozele.
11. Ce parere ai despre serviciile de hosting?
Hmm…, avand in vedere ca lucrez de 5 ani in cea mai mare companie de hosting din lume si in top 5 pe US, cred ca pot vorbi enorm de multe lucruri pe subiectul asta. Am schimbat de 4-5 ori providerul de hosting de-a lungul timpului. Cu cat dai mai multi bani, cu atat serviciile sunt mai ok. Nu cred in planuri de 1$ pe luna si am trecut demult de nivelul ala.
12. Cum iti modifici blogul? Ce tipuri de modificari preferi? Ce schimbi la el?
Prefer sa nu am un admin foarte complicat si sa imi bag nasul direct in cod, atunci cand am ceva de modificat la el. Asta la nivel de aspect. In rest, trebuie sa imi placa mie un primul rand cum arata si uneori, in functie de ce doresc sa obtin de la el fac si schimbari de structura, categorii si altele.
13. Ce metode ai pentru promovare a blogului?
De toate, de la campanii BTL pana la campanii AdWords. Ma gandesc inclusiv la o campanie pe bloguri, dar inca nu am timp sa o pun pe hartie, sa am macar un draft al ei, asa ca e la stadiul de idee. Astept un card de la Banca Transilvania si nu mai vine, pentru ca urmeaza o perioada de promovare mult mai agresiva pe AdWords si cu bugete mult mai mari. In paralel, vreau sa tintesc si alte tipuri de promovare, de fapt chiar in prezent testez cateva, dar nu pot sa va vorbesc despre ele, ca sunt la stadiul de incercat marea cu degetul. Adica sunt doar un fel de „smoke tests”, daca stiti ce-s alea.
Multumesc mult pentru raspunsuri, inseamna mult pentru mine. Voi scrie intr-un viitor articol scopul acestui interviu. Daca poti sa scrii lavinnia cu doi de n, multumesc inca odata.
Eu nu inteleg o singura chestie: „Hmm…, avand in vedere ca lucrez de 5 ani in cea mai mare companie de hosting din lume si in top 5 pe US”.
Ori ce ea mai mare din lume, ori e in top 5 pe US. Ca nu se potriveste deloc.
M-ai facut foarte curios :D. Poti spune despre ce companie este vorba si unde lucrezi? Asta daca nu sunt indiscret.
Sun bune intrebarile 😀
„Nimic. Content is the king. In rest, degeaba iti bati capul cu seo, daca nu-ti ies bani. Prefer sa ma citeasca lumea, nu sa vina trafic din cautari. Asta se cunoaste la final in banii pe care ii castig din blog, in vanzarile generate cu ajutorul blogului si in multe alte aspecte ale “sanatatii” unui blog.”
Pai da, dar stiind seo, iti vine trafic din cautari si foarte multi te si salveaza in bookmark. Asa daca nu iti vine trafic, e ca si cum ai avea o gradina cu garduri de 10 m de beton si nimeni nu stie, nimeni nu vede.
1and1
Nu e prima din US dar adaugand numarul din clienti ca Mexic, Spania, Franta, Germania, Cehia si alte tarii depaseste pe cea de pe primul loc in US, adica pe Godaddy.
Nu e chiar asa, foarte multi sunt preocuati de seo si scriu articole proaste care nu le citeste nimeni. Eu unul daca caut sa-mi decodez modemul vodafone si ajung pe haotik.ro imi decodez modemul si plec mai departe nu-mi bag toate blogurile pe care gasesc informatii in bookmark.