Tom Sawyer (2011)

Posted by

 Aseara am fost invitat la avanpremiera filmului Tom Sawyer, un film de exceptie, realizat partial in Romania. Un film pe care il puteti urmari in cinematografe incepand din 12 Octombrie. Avanpremiera a avut loc la sala Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez. Dupa film, am avut ocazia sa aflu foarte multe detalii si intamplari din spatele scenei, dar despre asta o sa va invit sa cititi la Sabina Cornovac.

Recomand cu caldura filmul tuturor celor care au citit cartea. O sa fie o calatorie interesanta intr-o lume fantastica, dar minunata, un mixt interesant de amintiri ale copilariei, o aventura in propria noastra memorie.

Pentru mine asa a fost, o calatorie inapoi in timp, pe masura ce pe ecran se derulau prostiile facute de cele doua personaje principale, Tom Sawyer si Huckleberry Finn, imi aduceam aminte de copilarie, de traznaile pe care eu le faceam si despre visele de alta data, despre cum am vrut sa plecam cu pluta pe Prahova, despre cum fratele meu de cruce a cazut in apa intr-o iarna, cand s-a spart gheata si, mai presus de toate, toate aceste momente din film ma duceau cu gandul la mine, la cine sunt eu si care sunt de fapt inceputurile mele ca antreprenor.

Mi-am dat seama ca toate aceste carti citite in copilarie, toate aceste nastrusnice prostioare pe care le faceam zi de zi, mi-au oferit dorinta de libertate si viziunea pe care o am azi asupra lumii. Mi-am dat seama ca aceste carti mi-au permis sa visez, sa creez lumi noi, imaginare, de care sa ma folosesc mai tarziu pentru a incerca sa vad dincolo de amurg, intr-un viitor mult indepartat.

Mi-am adus aminte, in timpul vizionarii filmului, si de o carte destul de recent citita: Fugind de confortul sigurantei, de Richard Bach. Mi-am adus aminte de copilul din mine si ca, intr-un fel, ma aseman destul de mult cu personajul Tom Sawyer. Nu stiu de ce, dar ma asteptam sa inceapa filmul cu vopsitul gardului. Cumva imi ramasese mie in minte ca asa incepe cartea. Cand am revazut scena respectiva, mi-am dat seama ca in Tom zace spiritul unui antreprenor. A fost o lectie de viata demult uitata.

In rest, nu am ce sa va mai spun despre film. Mi-au placut mult (chiar ma intrebam la un moment dat unde au gasit) zonele acelea asa de pitoresti, ca nu pareau deloc americane, imi pareau cunoscute si familiare. Nu am recunoscut „Romania”, dar cumva am simtit ca e ceva „de acasa”, ceva apropiat, casa matusii Polly fiind undeva la Talea, langa Breaza, iar undeva in fundal (scoase dupa aceea in post-productie) se vedeau casele orasului meu natal, Campina.

Multumesc pentru invitatie celor de la Parada Film si in special lui Catalin Anchidin care a facut o super campanie de promovare a acestui film.

tom sawyer - casa de la Talea

9 comments

 1. Colega mea, Delia, a spus ca a fost uimita ca producatorii nu au ales, totusi, limba engleza, chiar daca filmul e din Germania (germana suna destul de fals din gura lui Tom Sawyer sau de la un autor ca Mark Twain). Ce zici?

  P.S. Filmul este din 2011, nu din 2012 🙂

 2. Intradevar germana a rapir putin din spiritul autentic al lui Mark Twain, dar ni s-a explicat si de ce e in germana, si motivatiile sunt foarte bune, dar pentru asta cred ca trebuie in art intreg. E vorba de bugete, de obligativitatea de a angaja oameni din zona de unde vin aceste bugete, de publicul tinta si de alte chestii de genul acesta.

  Am scris din 2011, la corectura am fost intrebat de ce 2011 si am pus zis ca e 2012, acum vi tu … deja nici eu nu mai stiu bine care e anul corect 🙂 Stiu ca e filmat in 2010.

 3. Jovi, colega ta Delia e uimita si cand se uita si la adaptarea romaneasca la Romeo si Julieta? Shakespeare suna destul de fals in romaneste, nu? Si eu sunt uimita cateodata cat de limitati sunt unii.

 4. I-auzi, acum suntem si limitati? Poate mai trebuie o lectura din Twain pentru a vedea cat de americana este cartea 🙂 In rest, poate ar trebui sa citesti recenzia ei si sa vezi ca filmul nu a fost criticat in ansamblu, doar a fost o remarca…

  Sunt curios, care este adaptarea romaneasca la Romeo si Julieta? Daca vorbesti de teatru, e cu totul altceva…

 5. @Haotik Da, e facut in 2010 si lansat in 2011 la Festivalul de Film de la Hamburg… Si in 2012 in Romania. O intreaga poveste.

  Ca amanunt, in film apar de mai multe berze albe, pasari care nu au existat niciodata in America (doar poate la Zoo)…

 6. E un film misto, mi-a placut foarte mult, nu m-am uitat dupa berze, nu m-a deranjat limba germana, m-am bucurat de amintri si de actiunea filmului. Voi de ce nu sunteti in stare sa faceti asta? cc Joci si Ioana

 7. Eu nu ma pronunt asupra filmului, doar am adus in discutie un amanunt citit la colega mea, evident dupa ce am citit si articolul tau. Nici nu l-am atacat, nici criticat…
  Posibil sa ai dreptate, filmul sa fie fain…

Comments are closed.