Tratamentul parodontozei trebuie sa inceapa imediat dupa primele semne ale bolii. Iata care sunt acestea!

Posted by

Boala parodontala debuteaza de multe ori discret, astfel incat pacientul nu isi da seama ca are probleme si ca trebuie sa ia masuri pentru a-si pastra o buna stare de sanatate. In astfel de situatii, in care se intarzie inceperea unui tratament parodontoza, riscurile devin foarte mari.

Tocmai de aceea, este necesar sa cunosti care sunt factorii care favorizeaza aparitia bolii si, de asemenea, care sunt primele semne ca aceasta a debutat.

Ce factori provoaca aparitia bolii?

Igiena dentara defectuoasa este principalul factor de risc, insa exista si o serie de alte situatii in care starea fiziologica a pacientului poate provoca inflamarea gingiilor si evolutia in timp a bolii parodontale. Este esential sa stii care sunt aceste riscuri, pentru a incepe la timp, in caz de nevoie, un tratament parodontoza la dentalexcellence.ro. Iata despre ce este vorba!

• boli precum diabetul, anemia, boli imunodeficitare, afectiuni cardiovasculare sau hormonale pot sa contribuie, indirect, la aparitia inflamatiilor gingivale si apoi la evolutia bolii parodontale;

• fumatul nu numai ca provoaca acele conditii in care afectiunea poate sa debuteze, ci ingreuneaza si procesul de vindecare. La fumatori, cantitatea de saliva se reduce, ceea ce favorizeaza depunerea placii bacteriene. Pe de alta parte, o serie de substante prezente in fumul de tigara ingreuneaza circulatia sanguina la nivelul gingiilor si, in acest fel, favorizeaza retractia gingivala;

• existenta unor spatii intre dinti, fie din cauza alinierii incorecte a acestora, fie ca urmare a pierderii unui dinte, reprezinta, de asemenea, un factor de risc. Alimentele care patrund in astfel de spatii exercita presiune pe gingia care, in timp, se poate inflama. Macinarea zonei in care osul sustine dintii poate conduce si la crearea unor pungi parodontale, care deja reprezinta un semn cert ca este nevoie de inceperea unui tratament parodontoza;

• alte probleme dentare nerezolvate la timp, precum cariile, genereaza, de asemenea, riscuri suplimentare. Acelasi lucru se poate spune si despre prezenta unor lucrari dentare mai vechi, care nu au fost realizate corect.

tratament parodontoza

Primele semne ca ai nevoie de tratament parodontoza

Chiar daca, in cazul tau, nu exista nici macar unul dintre factorii de risc prezentati mai sus, este nevoie sa fii atent in permanenta la starea de sanatate a cavitatii bucale. Daca observi semne de inflamare a gingiilor, daca apare sangerarea gingivala si mai ales daca aceste simptome sunt insotite si de dureri usoare, cu siguranta este cazul sa mergi la un cabinet stomatologic!

Un tratament parodontoza inceput in acest stadiu timpuriu poate sa aiba eficienta maxima. In schimb, daca nu se iau masurile necesare, boala evolueaza, iar simptomele devin mai evidente si mai neplacute, ca un semnal oferit de organism ca ceva nu este in regula si ca exista un pericol pentru starea de sanatate.

Printre simptomele care apar odata cu evolutia bolii, cele mai frecvente sunt retragerea gingiilor si expunerea radacinii dintilor. De asemenea, unele persoane se confrunta cu o senzatie de disconfort la contactul cu alimente care au temperaturi extreme: foarte calde sau foarte reci. Este posibila, in paralel, aparitia unor infectii, a abceselor si a pungilor parodontale.

Acorda atentie propriului organism si ai grija de starea ta de sanatate! Mergi la doctor indata ce apar primele simptome, deoarece doar in acest fel un tratament parodontoza va avea eficienta maxima!