Ubuntu e gratis

Posted by

Ca-s fan linux, in special Ubuntu se stie, ca de-a lungul vremii am convertit si pe altii la el iar se stie. Dar azi am descoperit cat de puternica este indoctrinarea userilor de catre cei de la Micro$$oft.

Ii recomand unei prietene care parea disponibila sa invete lucruri noi sa incerce si Ubuntu. Ca sa nu o doara capul ii zic sa lase si windowsul ca na poate nu se descurca si sa nu ma injure prea rau dupa aia. Destul de ocupat la firma cu chestile care le am de facut pe acolo nu aveam timp de prea multe explicat asa ca atunci cand imi cere un link de download ii spun sa scrie Ubuntu in google si gaseste. I-am zis asta ca nu stiam daca pagina oficiala e ubuntu.com sau ubuntu.org si cum nu aveam chef sa ma uit stiam ca pe prima pozitie in google apare siteul oficial cu link de download cu tot.

Iar ea imi raspunde: Ok, o sa il caut mai tarziu pe torente.

Atunci mi-am dat seama ca inainte de a incepe sa ii prezint un sistem de operare nou, trebuie sa incep cu un mod de a privi viata nou si ii explic ca Ubuntu de poate descarca si folosi de oricine in mod gratuit. Ii explic ca mai mult decat atat, daca tine mortis sa aiba cd-ul original sau 10 cd-uri originale le poate comanda pe net si vin tot gratis acasa aceste cd-uri. Ca Open Office-ul de pe ubuntu este si el gratuit impreuna cu toate celelalte softuri care nu costa nimic si asta in mod legal.

Din pacate nu am avut timp sa ii explic pe larg si ce inseamna open source si ca poti daruii intregi umanitati in mod gratis lucruri create de tine asa cum tu primesti gratis creatile altor membri ale comunitatii open source si ca asa ar trebuii sa stea lucrurile in lumea asta si in multe alte domenii. Probabil despre credintele mele legate de asta o sa discut in alt articol.