Stau si ma uit la lista mea de prieteni de pe Yahoo Messenger. Maine, conform anuntului oficial, Yahoo Messenger se inchide, marcand astfel finalul unei epoci si al unui gigant. Au mai ramas cativa, foarte putini si cred ca nici ei – ca de altfel nici eu – nu mai folosim aproape deloc in ziua de azi chat-ul de la Yahoo Messenger, dar cumva, din motive pe care nu pot sa mi le explic, am ramas acolo. Am 5 conturi de Yahoo; intr-un fel, fiecare din ele a marcat o perioada din viata mea atat in online, cat si in offline.
A existat o vreme cand foloseam 5 aplicatii de Yahoo Messenger simultan si din poza de mai jos se vede clar ca toate cele 5 conturi erau bogate in useri care stateau online. Apoi am reusit cumva sa am o singura aplicatie instalata (Pidgin), care sa ma ajute sa administrez o lista lunga de prieteni cu care comunicam prin intermediul acestui chat. Astazi, desi sunt activ inca pe cele 5 conturi, nu vad niciodata mai mult de 10 useri online, prieteni vechi care, ca si mine, din motive necunoscute, au pastrat aplicatia instalata pana in ultima clipa. Ei sunt ultimii samurai.
Yahoo nu a fost primul, dar a fost cel mai indragit
Inceputurile internetului au fost marcate de IRC si, la scurt timp dupa aparitia internetului in Romania, acest serviciu a devenit ceva foarte popular. Cred ca si faptul ca a devenit foarte popular a facut ca noi, cei aflati inca de la inceputuri pe retelele de IRC, sa ne retragem incet, incet spre alte sisteme. A mai existat si ICQ, un fel de Yahoo Messenger care, cumva, nu a reusit sa atraga, desi avea cateva optiuni in plus, care pareau sa fie interesante la aparitia lui, nici nu mai imi amintesc exact care. Au mai existat si altele pe care le-am adoptat pentru scurt timp si la care am renuntat repede.
Nu-mi aduc aminte cand mi-am facut primul cont de Yahoo si nici daca oferta lor de servicii de e-mail era cea care il facea atractiv, sau doar chat-ul. Stiu doar ca mi-am facut un cont cu numele meu si multa vreme pe acela l-am folosit. Povestea a 4 dintre conturile mele de messenger o gasiti aici, iar cel de-al cincilea cont a venit in 2010, odata cu achizitionarea site-ului digipedia.ro.
In ziua de azi, desi Yahoo Messenger (Pidgin) porneste odata cu calculatorul si sunt tot timpul online pe cele 5 conturi, nu-l folosesc aproape deloc. Am un vechi client care are mereu probleme cu banii si din cand in cand ii mai readuc aminte de cate o factura restanta, si cam atat.
Ma uit in lista si dintre cei cativa pe care ii mai vad online, imi dau seama ca sunt si ei, la fel ca mine, niste vechi lupi de mare ai internetului, oameni care am trait si am evoluat odata cu marele gigant Yahoo, iar asta ma face sa ma simt batran, ma face sa ma gandesc la trecerea anilor si la miile de ore petrecute pe internet. Ma gandesc ca generatia tanara, cea care astazi este atat de conectata la Facebook si la Facebook Messenger, probabil nu a auzit vreodata de IRC sau de Yahoo.
Nu pot sa spun ca imi pare rau ca se inchide, pur si simplu ma face putin nostalgic si atat.
Cu mult inainte de IRC ne „conversam” cu „talk” 😉 era inceputul 90’ilor si Soros „adusese” centru de info in LMV (la alianta franceza) – lvph10.lvph.sfos.ro pentru cunoscatori 🙂 Slack-ul instalat de pe dischete, modem de 2400bps … ce viata.
Apoi au fost BBS-urile. Tot un fel de modalitate de comunicare … chiar implementasem uucp-ul pe waffle-ul meu, cu gateway pe net din lvph. Suna telefonul toata noaptea spre disperarea mamei 🙂
Iar cu ceva timp inainte de astea pe cp/m mai era ceva de chat … da’ na, mai uita omul … 😉
Vremea BBS-urilor a fost inainte de existenta internetului. Le-am prins si pe acelea dar nu am considerat ca e locul lor in articol. Si modemul ala de 2400 era bun, abia facusem rost de unu de 1200. Cand au aparut alea de 54k era deja „parfum”. La LMV erau doi admini buni, Philip si Darie… Si am lucrat si pe cp/m in liceu pe niste Z80 sau Z81.
Și eu foloseam Pidgin într-o vreme. Nu am mai intrat pe el că toată lumea s-a mutat pe Facebook. Cât despre cei de la Yahoo, sunt în cădere liberă.
Eu mai folosesc mailul lor, care-mi convine. Am și cont pe Flickr, chit că aș putea trăi fără el. Și mă gândesc să văd cum e pe Tumblr. 🙂
Cine ţi-a zis că se închide Y!M? Se modifică doar. Zdravăn. Adică devine aproape inutilizabil, însă probabil vor fi cîţiva masochişti din generaţia tînără care să continue să-l folosească.
După cum probabil îţi aduci aminte, eu am folosit întotdeauna Miranda IM care avea multe facilităţi în plus faţă de Pidgin (care avea un aspect oribil din cauza GTK şi se mişca foarte greu la mine). Am publicat ieri un articol pe blog unde am pus şi un screenshot cu Miranda şi ce mi-a rămas şi mie în listă. Din păcate ieri nu te-am prins pe acolo. 🙂
Ironic, primul cont de IM pe care l-am avut vreodată a rămas şi ultimul „în viaţă”. Acela este pe… ICQ şi l-am folosit numai pentru discuţii cu developerii de la Miranda IM în perioada 2004-2009, fiindcă aici la noi n-a prea auzit nimeni de el. Nu se ştie cîte zile mai are şi ICQ, fiindcă aparţine de AOL care a fost cumpărat de Verizon de ceva vreme, acelaşi Verizon care a cumpărat acum Yahoo şi căruia i se datorează modificările de care vorbim.
E adevărat că nici eu nu am mai intrat pe Y!M decît foarte rar, în ultima vreme, fiindăc mulţi au migrat, unii poate n-au mai avut timp liber ca odinioară şi lista goală era un peisaj dezolant. Poate că, de fapt, nu mai avem ce să ne spunem unii-altora…
Oricum, de mîine lumea va fi mai săracă. Epoca de aur a comunicaţiei a apus, iar viitorul e sumbru. Mă ţin cu dinţii de amintiri, atît cît îmi permite memoria asta defectă.
Baftă în continuare şi salutări Danei! 🙂
@ Ethos: Nice to see you around, man! Indeed it’s a small world! 😉