Umbrele pamantului

Posted by

demon_shadow Demoni. Traiesc in spatele nostru. Nu ii vedem, dar ne manipuleaza viata zi de zi. Si ce e cel mai trist ca majoritatea dintre noi nici macar nu avem habar de existenta lor. Nici nu ne punem problema ca ar exista sau nu. Si bineinteles ca tu sigur nu ai astfel de demoni, au doar ceilalti!

Si ce ma intristeaza cel mai tare este faptul ca, desi vad zilnic demonii care apasa pe sufletele celorlalti, s-ar putea ca nici eu sa nu-i vad pe ai mei, pentru ca, odata ce-i vezi si esti constient de ei, o sa ii poti invinge. De asta se ascund si sunt precum niste umbre, banuiesti ca ar fi acolo, dar nu esti sigur daca mai sunt sau au plecat demult.

Poveste 1

Zilele trecute eram in autobuz in 182. O doamna de etnie pe la vreo 35-40 de ani luase amenda, pentru ca nu a stiut sa foloseasca cardul. O doamna langa ea, dupa ce a aflat ca a luat amenda, comenta: „Niste nenorociti controlorii de pe traseul asta, profita ca vin oameni din alte parti si nu stiu sa foloseasca cardurile lor si le da amenda, doar pe traseul asta se intampla asa ceva”. Doamna de etnie i-a soptit usor: „Nu pe traseul asta am luat, doamna, amenda, pe traseul 96, ca venim din alta pare”.

Am zambit, mi-am dat seama ca aceeasi doamna, in alt contexte in care cel amendat nu ar fi fost de etnie ar fi strigat la fel de tare ca doar copiii nevinovati sunt amendati si tiganilor nu li se face nimic. Mi-am dat seama ca, pentru ea, controlorii sunt naspa, politicienii fura, toata lumea e vinovata de ceva, iar ea le stie pe toate.

Poveste 2

Eram in statia de tramvai, acum jumatate de an. Asteptam tramvaiul. Stiam din serile precedente ca vine la 19:08. Era si doua minute si stiam ca mai am de asteptat. Apare un domn suparat pe vatmani: „Niste nenorociti, sunt intelesi cu taximetristii, cand vine trenul, pleaca, ca sa nu apuci sa iei tramvaiul si sa iei taxiurile lor”. Incerc cu calm sa ii explic ca tramvaiul vine la si 8 minute, ca e pe internet programul tramvaielor si ca nu e nicio conspiratie ascunsa intre vatmani si taximetristi. Mai mult, ii spun ca pana acum 2 zile, putea vedea orele de plecare pe micul panou de pe stalp, dar ca vad ca momentan e putin defect. Continuand pe un ton nervos: „Taximetristii l-au stricat si pe ala, stiu eu!

Am zambit, mi-am dat seama ca oricate argumente logice i-as fi servit, el ar fi ramas ferm convins ca exista o conspiratie secreta intre taximetristi si vatmani. Stie el mai bine cum sta treaba, stie si de conspiratiile ministrilor si de tot ce se intampla.

Morala

Uitati-va in jurul vostru, pentru ca in oglinda va fi mult mai greu sa vedeti proprii demoni. Veti vedea aceste umbre, care nu fac altceva decat sa otraveasca viata celor pe seama carora traiesc, dar si a celor din jur. As fi putut sa ma enervez si sa ii explic doamnei de mai sus ca si controlorii sunt oameni si ca uneori isi fac treaba, alteori nu, si ca de data asta si-au facut treaba si ca nu trebuie blamati. Dar nu ar fi dus decat la o cearta inutila, care mi-ar fi stricat ziua. Si domnului de mai sus i-as fi putut spune ca e un idiot, dar daca nu ma crede, sa stea cu ceasul in fiecare seara sa vada ca tramvaiele au un program fix (si ca in 90% din cazuri il respecta), dar din nou, ar fi fost o cearta inutila.

Ma uit la zeci/sute de oameni care se zbat sa imi explice ca trebuie sa-mi pese de Rosia Montana, pentru ca ne fura aurul, sau fiind in tabara cealalta ca trebuie sa ma implic pentru „sutele de mii” de beneficii pe care mi le aduce RMGC. Zeci de oameni care imi explica ca daca sunt din Ploiesti, trebuie sa tin cu Petrolul si ca parintii mei comunisti m-au invatat sa tin cu Steaua. Zeci de oameni care imi spun ca trebuie sa fac aia si trebuie sa nu fac cealalta.

Ma uit la vietile lor triste si imi dau seama, demonii aceia despre care v-am vorbit mai sus ii ranesc zi de zi, si ei nici macar nu-si dau seama. Asta ma intristeaza putin, dar zambesc, pentru ca stiu ca odata i-am avut si eu, si cumva am reusit sa scap de o mare parte dintre acesti demoni.

Viata mea e simpla, vreau sa ma bucur de fiecare moment al ei, vreau sa calatoresc. Am ales sa nu-mi pese de fotbal, Rosia Montana, politicieni, razboaie, inteligentii din trafic, certuri in blogosfera si multe, multe altele. Am o viata fericita.

One comment

Comments are closed.