Uneori traiesc cu impresia ca universul face misto de mine

Posted by

Inainte de a incepe sa va povestesc intamplarea de azi, vreau sa precizez ca sumele prezentate in articol sunt fictive, pentru ca nu am cum sa pun sumele exacte din cauza unor posibile clauze de confidentialitate. Desi, sincer sa fiu, nu stiu de exemplu daca acea cauza de confidentialitate se aplica doar angajatului sau si angajatorului in cazul unui contract de munca.

Vorbeam cu contabila astazi si i-am spus ca urmeaza sa fac plata salariului ei si ca pe urma, pana pe 25, urmeaza sa mai vad ce bani intra in firma ca sa platesc si impozitele. Imi zice sa platesc intai impozitele si pe urma salariul ei si vine si cu vestea proasta ca luna asta trebuie platite pana pe 21. Ma uit in calendar si vad ca maine e 21 decembrie. Iau frumos calculatorul si adun: taxe la stat plus salariu = 420 de lei.

Ma intristez putin si ii transmit: din pacate mai am de incasat de la un client 340 de lei, mi-a promis ca plateste azi factura, dar cred ca maine intra banii, asa ca nu-mi ajunge sa platesc decat darile, vad eu cum fac pana la final de an, ca nu vreau sa intru cu datorii in noul an. V-am zis, putin suparat, ca imi propusesem sa le platesc pe amandoua.

Trec vreo 5 minute, daca nu si mai putin si iau telefonul sa mai fac niste calcule; printre diverse notificari apare si una de la ING: „Contul dvs. a fost creditat cu 420 de lei„.

A fost unul din momentele alea in care ai impresia ca pur si simplu esti in Matrix, ca cineva acolo sus e la butoane si pur si simplu face misto de tine. Inca nu vedeam de unde au venit cei 420 de lei, ma gandeam ca nu mai am de incasat nicio alta factura (toti clientii mei platesc la timp facturile sau cu mici intarzieri) si ca nu aveau de unde sa vina 420 de lei. Ma gandeam ca in urma cu cateva minute tocmai vazusem aceeasi suma pe calculatorul de pe telefon cand calculasem. Am dat pe notificare si voiam sa ma autentific in homebank, cand a intrat si paranoia in capul meu, daca e ceva in neregula cu mesajul ala si ca e mai bine sa intru de pe calculator in e-banking. Ma gandeam ca exista totusi o posibilitate ca acel client sa fi platit gresit, dar care erau sansele ca sa greseasca fix suma de care aveam eu nevoie?

Ca sa nu ramana povestea fara un raspuns, intr-adevar, clientul gresise plata, i-am povestit ca mi-a dat panica pentru cateva secunde bune si i-am povestit cele ce le-am scris mai sus. Si bineinteles am rezolvat problema. Am platit si taxele, si salariul contabilei si am zis ca merita sa va povestesc si voua pe blog aceasta intamplare. Oricum, luna nu s-a terminat si mai sunt de platit niste taxe, asa ca trebuie sa fac cel putin inca o vanzare pana la final de an.

2 comments

  1. Seamana cu povestile neoprotestantilor :), cand au nevoie pt. ceva de X bani, se roaga profund si hop!, primesc banii…
    Daca plata fusese facuta din eroare si presupunand ca i-ai dat omului banii inapoi, cum ai reusit sa platesti si salariul contabilei, ai adus bani „de-acasa” 🙁 ?!

    NB N-ar trebui sa-ti calculeze taxele, tot contabila?

  2. Nu prea stiu de povestile lor, dar pare o religie misto daca ceri bani si iti vin din cer 😀

    Nu mai aduc bani de acasa de multa vreme, nici nu as avea de unde de vreme ce firma este singura mea sursa de venituri. Mai sunt si alte venituri pasive dar acolo reinvestesc deci nu vin venituri din bursa sau alte investitii. Pentru dividente plateste Tradevile impozitele iar pentru profitul din vinzarea de actiuni trebuie sa declar eu la incheierea anului fiscal. Deci platesc taxe dar nu iau nimic in buzunar ca raman banii pe bursa. Eu tot sper daca tot face tradeville calculele cat am de platit la stat, si din cate stiu dau si o copie anafului ca nu cumva sa uit eu sa declar, nu stiu de ce nu face retinere la sursa ca la dividende.

    Contabila cacluleaza taxele, dar sa zicem ca

Comments are closed.