Daca cumva crezi ca ai auzit tot ce se putea auzi si vedea tot ce se putea vedea in materie de tehnologie care functioneaza in ziua de azi, atunci afla ca eu cel putin mai am cativa asi in maneca care te vor lasa cu gura cascata. Dupa ce v-am vorbit despre implanturi oculare, astazi am sa va prezint un alt gadget care te ajuta sa vezi cu ajutorul limbii.
Stiu ca e greu de crezut asa ceva, nici macar eu nu reusesc sa-mi imaginez cum poate folosi creierul uman senzorii tactili, aflati la nivelul limbii, pentru a crea imagini reprezentative si a vedea prin intermediul acestui „port”.
Cercetatorii sustin ca de fapt nu ochiul uman creeaza imagini, ci creierul, asa ca orice fel de semnale transmise catre creier de catre un alt receptor pot fi reinterpretate si utilizate.
Am pus si cateva poze legate de device, care sa va faca sa intelegeti ca nu e vorba de nicio gluma:
Echipamentul pe care il veti vedea mai jos este unul experimental. Intre timp, camera a fost inlocuita cu una minuscula si a fost fixata pe ochelari, iar intregul echipament a fost miniaturizat.
[ via retinalphysician.com ]
Tehnologiile acestea noi, ma duc in mod ciudat cu gandul la copiat. Invatamantul trebuie adaptat, altfel nu peste mult timp vom vedea in locul castilor pentru copiat, „limba pentru copiat”.
Nici pe departe nu e vorba de asa ceva. Cred ca orcine ar prefera sa invete decat sa isi antreneze creierul sa vada cu limba. Nici nu stiu daca e posibil pentru creierul uman sa aiba doua intrari pentru acelasi tip de date.
E ca si cum ai spune ca cineva si-ar taia mana pentru a isi pune o proteza care e mai puternica decat mana lui. Deci nu prea suporta comparatie zic eu.
Uite, eu nu as vrea sa vad cu limba. Mi-ajung ochii.
Este insa o tehnologie utila pentru cei care au probleme cu vederea, cred.
Pai pentru asta e dezvoltata, nu pentru cei care deja vad.
Sper sa nu fie foarte scump dispozitivul, astfel incat cat mai multe persoane sa il poate achizitiona!
Eu cred ca in comparatie cu implanurile pe retina aceasta tehnologie nu va avea asa mare succes. Dar e interesant de stiut cum functioneaza creierul uman si cum se poate readapta.