Antreprenorii ar putea sa schimbe lumea?

Posted by

antreprenoriat Andrei Rosca adresa astazi pe blogul lui o intrebare deosebit de interesanta. Am vrut sa ii las un raspuns, dar nu am fost in stare sa ma opresc la sutele si miile de probleme care, odata rezolvate, ar schimba definitiv lumea. As fi vrut sa ii raspund ca, daca modifici mentalitatea oamenilor si modul lor de a gandi, atunci cu siguranta vei putea schimba lumea, dar mi-am dat seama ca asta nu se va intampla poate niciodata; pana la urma, faptul ca suntem diferiti unul de altul face ca lumea asta sa existe asa cum e ea, cu bune si rele.

Intr-un fel, cred ca antreprenorii reusesc sa schimbe lumea; nu radical, dar pas cu pas, lumea se transforma si evolueaza. Cred ca tindem spre ceva, ce in 2-3 sute de ani va fi total diferit de ceea ce suntem noi acum.

Va spuneam candva, intr-un mod prea brutal si prea arogant ca vreau sa schimb lumea. Cred ca pana la urma realitatea este construita in mare parte din reflectia propriilor ganduri. Realitatea mea s-a schimbat radical in ultimii ani si asta datorita schimbarilor produse in interiorul meu, in modul meu de a gandi si a actiona in anumite situatii. Cu alte cuvinte, am realizat la un moment dat ca, pentru a schimba lumea, trebuie sa ma schimb intai pe mine insumi.

Pare un mod egoist de a privi lucrurile, dar odata ce fac asta, si eu sunt fericit, impacat si stralucesc, pot inspira oameni, pot avea mult mai usor idei despre cum sa imbunatatesc si viata celorlalti. Pentru ca atunci cand „viata e trist” si totul pare urat in jurul tau, e cam greu sa mai schimbi ceva, fiind preocupat tot timpul sa dai vina pe altcineva.

Viata e minunata, si daca ceva in jurul tau nu e atat de minunat, atunci gandeste-te ca s-ar putea ca, in primul rand, tu sa fii de vina, si nu ceilalti.

Daca ar fi totusi ceva ce as vrea sa schimb in jurul meu, si care cred eu ca ar putea schimba radical lumea… cred in tehnologie, roboti si energie regenerabila. Cred ca transportul pe baza de curent electric e unul din elementele care ar schimba radical lumea, mai ales daca e vorba de unul care isi ia energie de la propriile panouri solare, cum e Hyperloop.

La final va invit si pe voi sa raspundeti la o intrebare, cum credeti ca poate schimba un antreprenor lumea? Iar daca vreti sa raspundeti si la intrebarea pusa de Andrei, va invit sa o faceti la el pe blog, probabil asa ii va fi mai usor sa le centralizeze.

3 comments

  1. Din păcate cei mai mulţi dintre noi sunt cuprinşi de val… Criticăm pe toţi, am vrea să se schimbe totul în jur într-o zi…, dar pierdem din vedere ce putem schimba în viaţa noastră, în realitatea imediată. Ex: degeaba aştept să se facă autostrăzi, să nu se mai fure şi să nu se mai măsluiască licitaţiile, dacă eu, când mi s-ar propune o asemenea manevră, din care aş câştiga necinstit, aş spune DA.

Comments are closed.