Consum de curent 2020 din sistemul fotovoltaic

Posted by

Dupa cum stiti inca de anul trecut, la final de an vin cu un raport al consumului de curent avut pe anul anterior si cu eventualele upgrade-uri pe care le-am mai facut sistemului meu fotovoltaic. Din pacate, inca nu am reusit sa termin casa, asa ca e vorba de consum de curent in regim de santier (daca se poate spune asa) si am mai consumat eu pentru diverse lucrari sau functionalitati suplimentare, cum ar fi pompe de apa, sisteme de filtrare si experimentul meu cu culturile hidroponice care nu au mers prea bine. Pentru cei care vor sa vada consumul de curent de anul anterior, pot vedea articolul de aici.

De asemenea, s-au mai adaugat si consumatori noi, un frigider de mici dimensiuni care a functionat tot timpul, am montat un aparat de aer conditionat in atelier pentru a-mi asigura un confort pe perioada verii cand am mai stat pe acolo; o plita pe inductie, cuptorul cu microunde si aparatul de prajit paine mi-au adus si ele un plus de confort in anumite momente. De asemenea, am montat in foisor si un instant de apa calda, desi pe acesta nu l-am folosit prea des. Am avut si vreo 3 incalzitoare de acvariu intr-un butoi cu apa, menite sa asigure un dus cald seara inainte de culcare.

Graficele le vedeti in tabelul de mai jos, procedeul de masurare – la fel ca anul trecut, citire clasica de contor pe data de 30-31 ale fiecarei luni. Am sperat ca de la inceputul anului voi avea un contor cu wireless ca sa il pot citi de la distanta, dar e inca pe „vapor” si se pare ca mai dureaza pana vine din China.

Consumul total de energie pe 2020 a fost de 2745 kWh si, desi pe imagine ramane mereu cu 0.66 lei / kWh, socoteala o fac la 0.60 kWh, deci rezulta ca am scutit 1643 lei de la factura de curent. Desigur, apare intrebarea frecventa de la prieteni daca nu fac risipa de curent pentru ca e „gratis”, dar adevarul e ca m-am vazut a fi mult mai atent la consum, atat acasa, cat si la atelier. Chiar daca pe perioada verii curentul este in surplus, in zilele noroase si cu ploaie surplusul dispare rapid bazandu-te pe un consum cat mai moderat.

Anul acesta ma astept sa dublez consumul, saptamana viitoare voi dubla capacitatea de productie si speram ca daca lucrurile vor merge bine, voi putea creste si capacitatea de stocare in baterii.

Momentan sistemul are posibilitatea de stocare undeva pe la 7.5 kWh (3.5 kWh + 3.5kWh + 1.5 kWh), dar in practica, mai ales ca merg pe niste setari menite sa imi protejeze bateriile, cred ca folosesc doar 6-7 kW din cele 3 baterii conectate in prezent.

2 comments

  1. Ce functie are rezervorul ala alb, amplasat aproape de „ciubarul” albastru din plastic?

  2. Eu plătesc în jur de 85 de Ron lunar, cum estimezi tu că dublezi de la 100 și ceva de Ron?

    Poate ne faci și un grafic de prognoză privind recuperarea investiției!? M-ar interesa.

    Ce înclinație ai la acoperiș!?

Comments are closed.