Eu nu sunt manipulat de nimeni

Posted by

budha Mi-am adus aminte, in timp ce scriam articolul precedent, de o poveste zen legata de manipulare. M-am gandit sa o pun pe blog, asa cum mi-o amintesc, pentru ca sa iti dai seama ca atunci cand strigi sus si tare ca nu te manipuleaza nimeni, esti de fapt manipulat cel mai usor.

Si iti mai spun ca, oricat de liberi am vrea sa fim, cu totii suntem manipulati in fiecare moment al vietii noastre, uneori de demonii care pandesc din umbra, alteori de surse exterioare noua care au  interese proprii.

Poveste: Tanarul care nu putea fi manipulat

Cica traia odata, demult, un mare intelept, maestru budist si mare sef de templu. Acesta statea intr-o zi pe prispa casei sale templului, cand in fata lui se arata un tanar chipes, bogat dupa hainele pe care le purta si acesta ii spuse maestrului:

– Stiu ca ai puterea sa ii faci pe cei din jurul tau sa creada ca esti un mare maestru si sa te asculte, dar de fapt prin siretlicurile tale, ii pacalesti si manipulezi pe toti sa te slujeasca. Pe mine nu ma poti manipula.

Mastrul calm, a stat si s-a gandit, si i-a spus:

– Nu stiu daca te pot convinge sa faci exact ce vreau eu, dar daca vrei putem incerca. Aseaza-te, te rog, in partea dreapta a mea, iar eu ma voi concentra si voi incerca sa imi impun vointa asupra ta.

Se aseaza tanarul nostru imediat langa el, gandindu-se ca maestrul nu va putea nici in ruptul capului sa-l manipuleze, si asteapta.

Batranul se aseaza in pozitia de meditatie si asteapta. Dupa cateva minute, ii spune:

– Nu, nu e bine, muta-te te rog in partea mea stanga.

Tanarul executa imediat, bucuros in sinea lui ca maestrului nu-i mergea deloc asa cum planuise.

Dupa alte cateva minute, batranul maestru, il pune sa se aseze in fata lui, pe burta, parca nemultumit de faptul ca nu reusea sa-l manipuleze pe tanarul nostru. Si, din nou, dupa alte cateva minute, il pune sa stea intins pe spate, pe jos, cu capul spre nord.

Dupa ce se reaseaza in noua pozitie, tanarul triumfator exclama:

– Vezi, ti-am spus eu ca pe mine nu ma poti manipula!

Iar batranul ii raspunde:

– Ciudat, tot strigi de cand ai venit ca nu te pot manipula, dar in ultimele 10 minute, la dorinta mea, te-ai tarat prin nisip, te-ai asezat pe burta, pe spate si inca insisti ca nu te pot manipula!

8 comments

  1. Ionut fi atent, bate vantul sus pe cladire flutura un steag. Ce se misca vantul sau steagul?

  2. Da, are posibilitatea de a alege. Conform credintelor/filozofiilor respective noi am ales deja totul cu mult inainte de a ne naste.

    Daca vrei deschid un articol separat pe tema religiilor orientale si discutam acolo. 🙂

    De asemenea, decizile pe care creierul tau le ia, le ia in functie de informatiile pe care le primeste de la mediul ambiant. Daca toti prietenii tai vor spune de X ca este un dobitoc in momentul in care il vei intalni pe X in persoana, creierul tau va fi determinat sa caute intai defectele. Totul este subiectiv si influentabil.

    Nu stiu de unde sa iau acum de pe net, dar exista ceva experimente psihologice foarte interesante pe tema asta.

Comments are closed.