Fluxul banilor – investitiile (partea a III-a)

Posted by

Dupa ce v-am povestit, in cursul saptamanilor trecute, despre primul pas si despre economiile pe care trebuie sa le faceti, a venit timpul sa va vorbesc si despre investitii. Si cand spun investitii, nu ma refer la sensul antreprenorial al cuvantului, ci la orice lucru pe care doriti sa vi-l cumparati si care reprezinta o cheltuiala majora in viata voastra. Poate fi vorba de o casa, de o masina sau de oricare alt obiect pe care doriti sa vi-l cumparati.

O astfel de investitie nu presupune neaparat un venit lunar in plus, poate fi uneori si in minus; dar, facuta dintr-o pozitie avantajoasa, la final o sa iesiti intotdeauna in castig. Si, ca sa iau un exemplu concret, haideti sa presupunem ca cineva are nevoie de bani urgent (nu ne intereseaza motivele pentru care face asta) si isi vinde masina/casa/orice altceva la un pret super bun. Are nevoie de bani acum, motiv pentru care vinde ieftin. Iar voi sunteti una din persoanele care isi permite sa cumpere din economiile facute acea „investitie”. Asa mi-am cumparat eu cea de-a doua masina, noua, intr-un moment in care s-a ivit o oportunitate. Stiti ca pretul unei masini scade cam cu 1000 de euro pe an, se intampla la orice masina, dar mai ales la cele noi. Dar cand o iei cu 3000 de euro mai ieftin, deja inseamna ca primii doi ani nu iesi pe pierdere, sau ca oricum, chiar daca o dai mai ieftin peste 5 ani, nu o vei da cu 5000 de euro mai ieftin. Bineinteles ca nu am luat masina ca sa o vand, poate o voi utiliza in urmatorii 10 ani, dar ideea e ca am castigat inca de la inceput trei ani de utilizare.

Kiyosaki spunea in una din cartile lui ca profitul se face la cumparare si nu la vanzare, iar pentru a putea face asta, trebuie sa ai mereu o suma de bani acumulata in barajul de apa (vezi articolul precedent) si sa fii deschis sa vezi oportunitati. Si, credeti-ma, ca oportunitati apar la tot pasul, trebuie doar sa stii sa le evaluezi corect si sa alegi bine momentul in care iti investesti banii in ceva.

Dupa cum stiti, cele mai multe companii si chiar si antreprenorii se lupta cu problema banilor lichizi sau a cashflow-ului, cum este el numit, in termeni de specialitate. Chiar daca au investitii foarte mari si bine plasate, de multe ori stau prost la acest capitol, al banilor lichizi. In momentul in care ai cashflow, iti permiti sa faci investitii si modul tau de viata de pana atunci sa nu fie afectat.

Revin la investitia (desi e impropriu sa o numesc asa) cu masina, ca sa va explic cum, odata cu ea, a aparut si o noua „scurgere” de bani din fluxul meu. Fiind noua, are nevoie de Casco, cauciucuri de iarna, rovinieta, asigurare, impozit etc. … Am calculat in mare si asta inseamna cam 100 de euro lunar care se duc din buzunarul meu catre cele de mai sus. Deci pot spune ca am facut o investitie de peste 10 mii de euro, care imi aduce lunar o pierdere de 100 de euro. Probabil ca daca multi vor vedea mai clar fluxul banilor si ce inseamna toate aceste cheltuieli, ar intelege mai usor daca isi permit sau nu un anumit lucru.

Chiar daca nu le calculati in momentul achizitiei, le veti regasi in costurile anuale din tabelul pe care v-am invatat sa il faceti in primul articol. In felul acesta invatati, iar peste 5 ani sau 10, cand veti dori achizitionarea unei masini noi, o sa aveti mult mai multe date si o imagine mai buna de ansamblu.

De asemenea, chiar daca pe parcursul celor trei articole v-am tot vorbit si din perspectiva unei companii, vreau sa va atrag atentia ca nu exista nicio diferenta fundamentala intre bugetul unei familii si cel al unei companii, doar sursele de venituri si cheltuieli sunt altele. Asa ca, indiferent daca aveti un spirit antreprenorial mai mult sau mai putin dezvoltat, va sfatuiesc sa va organizati viata ca si cum ar fi propria companie, mai ales la nivel financiar.

Pentru ca nu doresc sa fac iar un articol extrem de lung, am decis sa tratez separat, in partea a IV-a, veniturile pasive, ce inseamna ele, cum se obtin, riscurile care exista intotdeauna si cum iti pot imbunatati viata. Va fi un articol dedicat celor care sunt pasionati de antreprenoriat, pentru ca nu oricine e facut pentru asemenea riscuri si pentru asta.