Mai multi cititori m-au intrebat ce am raspuns la intrebarile din formularul de inscriere in campania Calatori legendari in social media, asa ca am decis sa pun pe blog atat intrebarile, cat si raspunsurile mele, care m-au ajutat sa castig acest concurs. Sa nu fiti foarte critici, nici acum nu stiu daca am raspuns corect la toate, mai ales ghicitoarea era foarte interpretabila si nu stiu nici cat au contat aceste raspunsuri in decizia finala a juriului.
Unele sunt amuzante, altele sunt creative, dar vin si cu date din viata mea de zi cu zi. De asemenea o parte din raspunsurile date le-am validat cu articole de pe blog, in care povesteam despre experientele respective, poate va fi interesant pentru voi sa revedeti si acele articole.
TEST PROFIL CALATOR
1. Crezi ca este posibil sa se poata bea bere Heineken în zone cu gravitatie 0? (Se acorda un punctaj de la 1 – 5 in functie de creativitate si originalitate).
Da, dar doar daca esti foarte rapid. Ai cateva secunde, doar in laboratoarele speciale. Oricum, berea se poate bea oriunde si oricand, deci si in aceste zone. Pe statia orbitala se bea bere doar responsabil, altfel exista riscul sa iti aduci aminte de Felix Baumgartner si sa vrei sa sari de pe statie.
2. Care este viteza maxima pe care ai atins-o in timpul calatoriilor? (Se acorda un punctaj de la 1 – 5 in functie de creativitate si originalitate).
Cel mai lung Roller Coaster din lume, Steel Dragon: 153 km/h http://haotik.ro/nagashima-spaland-day-6/
Pe motor, Yamaha R1, DN1: 257 km/ora http://haotik.ro/257/
Bullet train, Shinkansen: 270 km/ora http://haotik.ro/cu-trenul-spre-tokyo-day-8/
Avion, Boeing 777 jet: aproximativ 900 km/ora (nu am putut masura cu GPS-ul viteza reala)
Masina, Dacia Logan: 170 km/ora la vale 🙂
Imi traiesc viata la viteza maxima. Se vede si mai sus. Cand e vorba de viteza, poti doar sa traiesti cu adevarat si nu sa fii creativ. In timp ce altii viseaza la viteza (aia mai creativi), eu ma bucur de ea in fiecare calatorie. Iar viteza gandurilor mele haotice are ca rezultat final decizii care ma duc la vitezele de mai sus.
3. Exista locuri cu gravitate 0 pe pamant? (Se acorda un punctaj 5 pentru raspuns correct, 0 puncte in cazul in care raspunsul este gresit)
Da, exista.
NASA’s Zero Gravity Research Facility, in Glenn Research Center, Cleveland, Ohio, un fel de ax vertical de 145 de metri.
Micro-Gravity Laboratory in Japonia, Osaka, 155 de metri
Fallturm Bremen University of Bremen in Bremen
Queensland University of Technology Drop Tower
Mai exista si avionul de reducere a gravitatii de la Nasa. Acesta a fost primul care mi-a venit in minte, dar nu e chiar „pe pamant”. Mai exista si un Airbus A300 modificat, la European Space Agency, care face acelasi lucru.
4. Care este fructul responsabil pentru descoperirea gravitatiei?
Legenda spune ca un mar a cazut in capul lui Newton si astfel a descoperit legea gravitatiei. La origine stau povestile nepoatei lui Newton, Catherine Conduitt sau/si scrierile lui Voltaire.
5. Care este prima fiinta vie care a calatorit in spatiu? (5 puncte pentru raspunsul corect / 0 puncte dacă răspunsul este incorect)
Laika, din pacate a si murit, de hipotermie. Cauza si momentul mortii au fost dezvaluite abia in 2002.
6. Ghicitoare: Călatoresc în jurul lumii, dar îmi păstrez mereu locul. Cine sunt?
Asta e grea rau. Soarele. Desi as putea spune ca si statia orbitala internationala calatoreste in jurul lumii, are o viteza de 27 de mii de km/h si isi pastreaza mereu locul pe orbita. E gam greu de spus daca isi pastreaza mereu locul, ca depinde de reper. Si soarele calatoreste prin Spatiu, si Calea Lactee se duce in directia stelei Vega. Cred ca gandesc prea mult la ora asta, raspuns final: SOARELE.
7. Cât costă viza pentru Tanzania pentru cetățenii români? Raspuns corect?
Cica datorita nu stiu carei intelegeri semnate de Nea’ Nicu, nu trebuie viza pentru cetatenii romani care viziteaza Tanzania.
Deci nu costa nimic.
8. Daca merg 2 zile la Beijing, 2 zile in Hong Kong si 2 zile in Macao, de cate vize voi avea nevoie ca cetatean roman?
Una singura, pentru China. Pentru Hong Kong nu trebuie viza. Pentru Macao nu trebuie viza.
Gasisem la ambasade informatiile, apoi am dat de asta http://razvanpascu.ro/2009/12/08/cum-se-obtine-viza-pentru-china/
9. Care este cel mai nou membru al UE?
Croatia. 01.07.2013
Interesante raspunsuri si cateodata amuzante.
Faine raspunsurile.
Mie mi-a placut cum ai explicat despre Soare 🙂 Stiintifico-practic.
Interesant, nu stiam ca exista locuri cu gravitatie 0.
Daca nu te uiti la Discovery Channel 🙂 Eu stiam de ele dar aveam impresia ca-s doar la Americani si Japonezi nu si prin Europa.