Jurizarea unui articol

Posted by

Unu din cele mai complicate si mai cu dureri de cap lucruri intr-o campanie de tip concurs pe bloguri este dupa parerea mea, jurizarea unui articol. Cum se face jurizarea corecta? Cum alegi castigatorul? Si altele asemenea, sunt intrebari pe care si eu dar probabil si voi vi le puneti mereu atunci cand participati la o campanie. Intodeauna lucrurile intr-o astfel de jurizare sunt foarte subiective, si prin urmare intodeauna vor exista discutii sau cineva se va crede nedreptatit.

De-a lungul campaniilor la care am participat si eu m-am simtit atat nedreptatit cat mai ales, e loc de teoria conspiratiei… Cand a venit vorba sa jurizez eu, mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt de loc simple si am inceprcat pe cat posibil sa gasesc cativa parametrii, la fel de subiectivi de asemenea care sa faca diferenta la final.

Intrebarea pe care mi-am pus-o cel mai des a fost ce inseamna ca un blogger scrie bine sau ca articolul X e scris bine? Si toate lucrurile astea m-au dus cu gandul la concursurile de gatit atunci cand bucatarii se intrec care mai de care in arta gatitului. Mancarea buna e cea piperata, sau cea mai putin piperata, cand gusturile sunt simple sau se amensteca intr-un complex de gusturi formand noi senzatii gustative? Un articol e scris bine daca are umor, sau daca ere un stil rece dar comunica foarte bine ideea pe care o are de comunicat?

Dupa atatea intrebari mi-am dat seama ca un articol bun nu inseamna un anume tip de articol si e treaba e mult mai complexa decat atat. Mi-am dat seama ca putine sunt concursurile in care degustatorii sunt legati la ochi si nu vad mancarea asa cum ma indoiesc ca exista vre-un concurs pe bloguri unde juriul primeste doar textul scris intr-un document word si pe ala se face jurizarea.

Aspectul blogului

Ii servesti mancarea direct din tava in care ai gatit-o sau o asezi frumos pe un platou si mai pui si ceva verdeata ca sa arate minunat? Si lasati cazurile cand se serveste in tigaie mancarea. Cam asa si cu aspectul blogului, daca arata ca naiba, credeti ca mai vede cineva un text bun. Daca ii dai omului mancarea in tuci credeti ca mai se uita daca e buna sau nu ciorba?

Aspectul articolului

Articolul pe un blog inseamna mult mai mult decat textul in sine. Da, sunt de acord ca acesta trebuie sa fie bine scris (indiferent daca stiul e umoristic, satiric sau acid) dar pe langa aceasta contribuie o serie de alti factori la stabililrea finala a celui mai bun articol. Asa cum la concursurile de gastronomie conteaza si cum sunt ajezate si imbinate diferite elemente ale retetei si pe blog conteaza la final si cum arata articolul. Ai aruncat acolo o poza sa fie? Sau aceasta arata bine integrata in articol formand un tot unitar. Incercati sa scrieti un articol bun dar sa puneti fiecare cuvant cu alta culoare, ma indoiesc ca il citeste macar juriu sau ca iti da mai mult de nota 2.

Elemente bonus

Cati nu ati apreciat cand la un restaurant inainte de masa vi s-a servit o palinca buna si o bucata de slana din partea casei. Credeti ca atunci cand exista o competitie pe bloguri aceste elemente bonus nu sunt apreciate? Eu unu am apreciat de fiecare data cand concurentul invita si alti bloggeri care il citesc sa participe la concurs, cand a pus un link in plus sau cand a facut o chestie separata de ce era in brief-ul campaniei.

Elemente virale

Mi-au adus castigul la unu din concursuri, stiti bine asta, multi au comentat ca de ce eu, putini au invatat ca elementele virale aduc multe beneficii clientului. Vizibilitate mai mare, poate si vanzari mai bune.

Si mai sunt si alte elemente care pot influenta jurizarea si la care e bine sa fiti atenti, chiar si notorietatea unui blogger dar am zis ca deja o sa atrag destule comentarii contra cu cele de mai sus asa ca nu era nevoie de elemente si mai subiective decat acestea.