NANOTEL SRL – Break Even II

Posted by

Am mai atins un milestone important in companie. Unul pe care m-am concentrat atat de mult la finalul anului trecut, incat am uitat sa fac un plan pentru ce urmeaza dupa acest break even. Au trecut putin peste 5 ani de cand va povesteam despre primul punct de Break Even si va spun sincer ca nu ma gandeam atunci ca va dura atat de mult pana sa ating acest al doilea prag.

Ce inseamna Break Even II ?

Probabil multi dintre voi va intrebati cum e posibil sa ai 2 puncte de break even atata vreme cat in general acest lucru se intampla la start-up-uri o singura data.

Ei bine, primul punct a fost cel in care compania a inceput sa se poata sustina singura, practic la fiecare final de luna iesea in profit. Desigur, cum lucrurile nu merg constant, au fost si luni in care nu a inregistrat profit si luni in care inregistra profit, dar per total iesea pe plus.

insa in anii anteriori acestui punct, datorita si unor investitii dar si a altor cheltuieli si poate a unui management defectuos, firma a reusit sa acumuleze niste datorii, de aceea daca va uitati pe graficele bilantului anual vedeati mereu ca in fiecare an firma inchide anul cu datorii.

Ei bine, la 31 dec. 2021 am incheiat anul financiar fara a mai avea aceste datorii. E primul an in care firma poate da dividende, desigur rezultatele au venit pe neasteptate, incat m-au luat putin pe nepregatite si cel mai probabil nu voi lua dividende anul acesta.

Acum sa nu va ganditi ca lucrurile au mes bine in 2021, a fost un an greu din toate punctele de vedere si cifra de afaceri a firmei este mai mica cu vreo 10% fata de cea din 2020 (am calculat si cred ca e de 25%). Cand se depune bilantul, voi sti exact.

Partea buna sau plina a paharului e ca acum firma mea se poate califica pentru un leasing la masina electrica, pentru un credit bancar, pentru fonduri europene, pentru a atrage investitori. O firma fara datorii si cu ceva capitaluri proprii poate deveni interesanta din multe puncte de vedere.

Ce urmeaza dupa?

Adevarul e ca mi-am dorit atat de tare sa ajung in punctul asta si parea atat de indepartat, incat am zis mereu ca lasa ca vad eu cand ajung acolo, asa ca habar nu am. Ziua de azi a fost oricum un adevarat rollercoaster de vesti bune si rele si de multe, multe task-uri de facut, asa ca cel mai probabil urmeaza sa ma gandesc si sa fac un plan in urmatoarea perioada.

Oricum, inca de la inceputul anului am reusit sa creez atat bugete pentru fiecare componenta importanta a firmei, cat si un plan de dezvoltare destul de bine pus la punct. Si cumva aceasta veste buna se pliaza foarte bine cu planul de dezvoltare de anul acesta. Oricum, o sa va mai tin la curent cu ce se mai intampla in curand.