Perspective si presupuneri

Posted by

Discutam zilele trecute despre perspective, si unu din raspunsurile cititorilor mei mi-au atras atentia. Asa ca am vrut sa fac diferenta putin intre ceea ce incercam sa explic eu prin perspective si presupunerile pe care le facem.

Ciprian ma inreba ce fac in cazul in care un hot alege perspectiva in care i-am daruit masina si pleaca cu ea. Raspunsul meu e simplu si o sa il dau printr-un alt exemplu. Un om ar putea fi foarte fericit daca zboara, si cred ca majoritatea dintre noi ne dorim sa zburam pentru ca ideea zborului trezeste in mintea majoritatii lucuri inaltatoare. Sunc cativa care probabil inlemnesc doar la ideea de a fi la inaltime dar in principiu ideea zborului duce catre libertate si fericire.

Poti sa creezi o perspectiva in care zbori, dar nu face presupunerea ca poti sa zbori si sa sari de pe o cladire. Presupunerile sunt periculoase, perspectivele nu. Pot sa sar cu parasuta si sa visez ca zbor, pot sa ma apuc sa invat tainele deltaplanului sau ale parapantei si cu ajutorul lor sa imi creez proprile perspective ca zbor si care sa ma faca sa ma simt minunat. Eu cand ma dau cu placa de snowboard simt ca zbor, si sunt sigur ca nu sunt singurul care are aceasta perspectia dintre fanii acestui sport.

Deci nu face presupuneri despre lucrurile pe care nu le sti. S-ar putea sa mori inainte sa-ti dai seama ce te-a lovit. Si nici macar nu o sa mori fericit.

Probabil unii dintre voi vor considera un joc de cuvinte asta cu presupuneri si perspective. Dar daca prinzi ideea din spatele acestor cuvinte, nu cred ca mai conteaza cuvintele folosite. Daca nu…. perspectiva, foloseste-o sau pierde-o.