Proiectii

Posted by

 Tot zic de ceva vreme ca va explic ce e cu proiectiile astea despre care m-ati tot auzit pe blog; si, pentru ca maine am un articol despre realitate, am zis ca e mai bine sa scriu inainte de asta teoria mea nebuneasca cu proiectii.

Inainte de a citi articolul, va atrag atentia ca nu stiu cat de sanatos (mintal) este acest exercitiu legat de proiectii, asta poate sa spuna un psihiatru. 

Inainte despre a va vorbi despre proiectii, o sa va vorbesc pe scurt de doua mari elemente care construiesc ceea ce eu numesc realitate. Realitatea mea, desigur, pentru ca in teoria mea toti traim in propria realitate. Ei bine, pentru mine, realitatea este construita din doua mari elemente: perceptii si proiectii.

Perceptiile: sunt totalitatea elementelor senzoriale (auz, vaz, simturi de tot felul) care interactioneaza cu corpul meu si care in final se transforma intr-un stimul electric care este transmis la creier.

Proiectiile: sunt de doua feluri, unele asa-zise reale si altele artificiale. De fapt, nici unele, nici altele nu sunt „reale”, doar ca unele sunt construite automat, iar altele le construiesc eu in mod artificial. In general, proiectiile sunt interpretari ale creierului asupra perceptiilor. Asta la nivel simplu, ca o sa vedeti mai jos ca lucrurile se pot complica.

Atunci cand ne nastem si avem parte de prima perceptie, creierul nostru incepe sa construiasca propriile proiectii care reinterpreteaza si altereaza perceptia. Ca sa va dau un exemplu mult mai clar, o sa va explic referitor la poza de mai jos. Daca va veti uita la poza, veti vedea in partea de sus o nuanta diferita de gri, fata ce dea din partea de jos. Culoarea este de fapt aceeasi, dar „perceptia” umbrelor duce la o alterare a „realitatii” si, desi ochiul vede aceeasi culoare, creierul reinterpreteaza datele si, datorita proiectiilor pe care le are despre umbre, transmite constientului ca sunt nuante diferite. Daca nu credeti ca sunt identice cele doua culori, de sus si de jos, nu aveti decat sa astupati cu degetul partea din mijloc sau sa verificati in photoshop, taind un patrat din partea de sus si mutandu-l in partea de jos. Va dati seama ca in cazul credintelor, a fricilor sau a altor elemente psihologice, ceea ce percepem noi ca fiind realitate, e total diferit de la om la om.

Revenind la proiectii, ca despre ele e vorba in articol, cum spuneam si mai sus, ne ajuta sa interpretam realitatea si datorita lor interpretam anumite lucruri si intamplari, suntem superstitiosi, avem parte de tot felul de fenomene paranormale si asa mai departe.

Spuneam mai sus ca exista proiectii „reale” si proiectii artificiale. Ei bine, legat de proiectiile artificiale o sa va povestesc mai jos. Sunt proiectii pe care le construiesc singur, ca sa imi pacalesc propriul creier. Unul din cele mai simple exemple sunt superstitiile, as putea spune ca nu sunt superstitios, dar mi-am construit cateva superstitii pozitive in care cred. Un exemplu destul de stupid este un anumit autobuz pe care, daca il vad, stiu ca imi va merge minunat in acea zi, si intotdeauna asa se intampla. Am o astfel de proiectie legata si de anumite elemente cheie din gara care de asemenea imi aduc o zi minunata. In felul asta, reusesc sa am parte de zile foarte faine doar pentru ca eu cred asta.

La nivel mai complex, aceste proiectii pot fi realitati in sine. Despre ele vroiam sa va vorbesc de fapt, dar probabil ca nu ati fi inteles nimic din articol fara explicatiile de mai sus. Pot sa construiesc astfel de realitati si sa le percep la fel de reale ca ceea ce voi numiti in mod curent realitate. Cred ca unii ar putea numi asta „a visa cu ochii deschisi„, dar e mai mult de atat. Poate sa imi fiarba sangele in vine, sa imi dea lacrimi sau … nu am incercat sa vad daca pot sa am orgasm intr-o astfel de proiectie, dar promit sa incerc. Deja probabil un psiholog ar spune deja in acest punct al articolului ca sunt nebun. Poate ca sunt. I don’t care.

Acum probabil va intrebari la ce imi sunt utile aceste proiectii la nivel atat de avansat. In general, nu stiu daca imi sunt utile, pentru ca uneori imi faceau rau, multa vreme in adolescenta „visand” scenarii in care eram parasit de iubita si sufeream in dragoste. Insa, in anumite momente, sunt foarte utile.

Desi au fost foarte multi care au apreciat articolul El si Ea – Poveste de dragoste, sunt sigur ca au fost foarte multi care s-au intrebat ce e cu acest articol pe blogul meu, nefiind chiar specific blogului. Articolul a iesit atat de bun datorita unei proiectii. Intr-un fel pot spune ca am fost acolo si am vazut cu ochii mei tot ce s-a intamplat.

Initial, am construit un cadru destul de vag, un fel de proiectie stearsa a unei intamplari romantice. Am plasat cateva elemente de baza in ea, doi tineri indragostiti, tristete, timiditate, apoi am intrat in aceasta realitate artificial construita. Odata facut acest salt in proiectie, creierul meu a inceput sa adauge singur elementele, precum banca din parc, detalii ale personajelor, ale locurilor din jur. Tot ce trebuia sa fac era sa scriu pe blog cat mai detaliat ceea ce vad. Si a iesit acel articol superb.

Am fost intrebat daca m-am inspirat de undeva, daca are vreo intamplare reala in spate, daca e dintr-un film. Acum ati aflat de fapt cum a fost construit articolul. Bineinteles ca probabil toate elementele vin din cartile citite de-a lungul vietii, din filmele romantice vazute de-a lungul vietii si de miile de proiectii care imi construiesc mie realitatea. Dar toate acestea vin din ceea ce s-ar putea numi subconstient, deci nu am cum sa vad legatura directa intre poveste si o intamplare citita/povestita/auzita etc.

Fac multe lucruri cu ajutorul proiectiilor, incerc sa demontez proiectii care nu imi sunt folositoare si sa construiesc proiectii care imi sunt utile. Studiez destul de mult chestiile de genul asta, pentru ca e uimitor cum o batranica, ce abia mai merge, reuseste sa stea 10-20 de ore la coada la moastele Sf. Parascheva. Si acolo e vorba tot de aceste proiectii (daca vreti in cazul acesta specific, o puteti numi credinta) si care ii da „energia” necesara pentru a rezista cele 10-20 de ore in picioare. E uimitor ce pot face aceste proiectii din oameni, pentru ca in fond ele ne reflecta si ne altereaza realitatea.

Cred ca as putea scrie pagini intregi pe aceasta tema, dar pentru moment am sa ma opresc aici. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, prefer sa le discutam fata in fata si nu pe blog.