Schimbarea permalink-urilor si 301 SEO Redirect

Posted by

wordpress-logo Zilele trecute am luat hotararea sa schimb modul de afisare al url-urilor blogului. O decizie foarte grea si pe care am tot amanat-o, datorita faptului ca astfel de schimbari au un impact foarte mare asupra blogului si, odata facute, chiar daca reveniti dupa o saptamana sau doua la setarile originale, impactul negativ va ramane.

Cel mai bine e sa stiti de la inceput ce vreti si sa alegeti inca din primele zile ale blogului o modalitate de afisare a url-urilor, astfel incat sa nu fie nevoie sa le modificati ulterior.

In cazul meu, adresa era de forma

  • http://Haotik.ro/AAAA/LL/ZZ/nume-articol.htm (pentru articole)

si am dorit modificarea ei la o forma mai simplista, de genul

  • http://Haotik.ro/nume-articol/

Din pacate, toate link-urile vechi devin nefunctionale dupa o astfel de schimbare, iar asta afecteaza in primul rand functionarea blogului. Fiind foarte multe request-uri care vin catre pagina 404.php, ingreuneaza funtionarea serverului. Asta fiind doar primul efect dezastruos pe care il are asupra blogului. Link-urile indexate de google ajung de asemenea in Pagina 404 Not Found si dispar cu timpul din motorul de cautare. Link-urile dobandite de-a lungul timpului prin alte parti devin si ele nefunctionale.

Pentru a minimiza impactul, se recomanda folosirea unei reguli precum cea de mai jos- care preia vechiul link si il redirecteaza cu 301 catre noua lui adresa. Aceasta se adauga in fisierul .htaccess imediat dupa celelalte reguli. (Dupa linia cu RewriteRule . /index.php [L] de exemplu. )

  • RedirectMatch 301 /d{4}/d{2}/d{2}/(.*).htm http://haotik.ro/$1

Chiar si asa, vor exista efecte nedorite. O scadere a traficului, dar si alte efecte pe termen lung, despre care nu va pot spune inca nimic, fiind prea devreme ca sa ma pronunt.

O alta problema o am cu pluginul 404 Redirected, care a fost pur si simplu suprasolicitat de aceste schimbari si am preferat sa-l opresc. Desi v-am explicat despre modificarile aduse paginii 404 Not Found, ma gandesc sa fac pentru aceasta perioada una cat mai simplista si cu cat mai putine linii de cod, pentru a se incarca cat mai rapid si a nu adauga un stres in plus serverului.

Presupun ca in timp o sa reeditez link-urile interne din articole si o sa le pun pe cele noi. Sau poate gasesc un plugin care face asta automat. Daca totusi va hotarati sa faceti modificarile de mai sus, sper sa va fie utila regula de 301 Seo Redirect scrisa mai sus.

Atentie totusi, regula este scrisa pentru url-ul in forma pe care am avut-o eu, respectiv (4 caractere) / (2 caractere) / (2 caractere) / continut.htm Daca url-ul vostru arata altfel, e bine sa modificati regula in functie de url, altfel e inutila.

One comment

Comments are closed.