Mi-am luat Stand Up Paddle (SUP), ofera o experienta incredibila

Posted by

Imi doresc unul inca din 2017, cand am luat prima lectie de Stand Up Paddle pe lacul Sf. Ana. Asa ca zilele trecute am luat decizia sa-mi comand unul atat pentru vacanta din Grecia, cat si pentru a avea o alta perspectiva asupra unora dintre lacurile din Romania.

Ieri am facut primul test pe lacul de acumulare de la Paltinu si experienta a fost incredibila. In primul rand, am luat un Stand Up Paddle mai mare decat cel pe care am invatat acum doi ani sa merg si asta mi-a adus un plus de stabilitate. Prima tura s-a lasat fara cazaturi in apa, desi inca imi mai tremurau picioarele.

La cea de-a doua tura, am plecat pe unul din bratele lacului, iar experienta a fost fantastica. Si nu exagerez. Pentru mine oricum apa inseamna foarte multe, imi reincarca bateriile, am acvarii, am un bazin cu pesti la gradina, lucruri care ma relaxeaza in general. Dar ieri, in cursul celei de-a doua plimbari, am fost atat de relaxat de parca nu am mai simit atata liniste si pace de ani de zile. A fost incredibil pentru mine ca, desi am trecut anul acesta printr-o perioada mai stresanta in ultima vreme din cauza casei care se construieste, am descoperit ca, si cand lucrurile merg bine, poti fi putin stresat, un fel de alta forma de stres care vine din entuziasm, din nerabdarea de a finaliza un proiect abia inceput sau de a experimenta o idee noua. Asa ca pot sa va spun ca in ultimii ani nu am avut timp sa simt o relaxare si o liniste precum cea simtita ieri. Acesta este si motivul pentru care sustin ca experienta a fost fantastica.

Cum iti alegi un Stand Up Paddle (SUP) potrivit pentru tine

Am stat si m-am documentat putin inainte sa-l cumpar, cei mai importanti factori fiind greutatea (din punctul meu de vedere) si viteza pe care o vrei atunci cand esti pe el. Sunt trei factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un SUP: lungimea lui, latimea lui si grosimea lui.  Lungimea influenteaza manevrabilitatea lui, latimea influenteaza viteza de deplasare, iar grosimea e importanta pentru greutatea pe care trebuie sa o sustina. Vrei unul mai ingust, te vei deplasa mai repede, dar va fi mai instabil decat unul mai lat.

Daca esti incepator, e bine sa aiba 15 cm grosime si o lungime intre 250 si 350 cm in functie de greutatea pe care o ai. Al meu, de exemplu, suporta o greutate de maxim 130 kg, dar as prefera sa nu pun pe el mai mult de 100 kg (da, tot incerc sa scap de niste kilograme in plus).

Trebuie sa ai in vedere ca mai ai nevoie de o pompa care masoara presiunea (daca este un Stand UP Paddle gonflabil), pagaie (vasla, cum ii zicem noi), vesta de salvare (mai mult decat recomandata) si, eventual, un rucsac etans in cazul in care vreti sa luati anumite obiecte cu voi in calatoria cu placa.

Atentie, majoritatea dintre ele au dimensiunile exprimate in feets si inches, dar gasiti la detaliile tehnice si dimensiunile in centimetri.

Cat costa si de unde iti poti lua un Stand Up Paddle (SUP)

Pretul incepe undeva pe la 1299 lei pentru un model de 297 cm lungime, 76 cm latime si 13 cm grosime. Vezi exact modelul dand click aici. Daca vrei unul mai mare, atunci pretul poate ajunge si la 2000 sau 2500 de lei, in functie si de accesoriile cu care vine. Unele vin deja cu pompa si cu pagaie, iar la altele acestea trebuie cumparate separat.

Exista si un model pentru 5 persoane, are 518 cm lungime si vine si cu un pret pe masura, adica 6299 lei (click aici), dar banuiesc ca sunteti mai interesati de cele din gama de pret 1200-2000 de lei decat de un asemenea produs pe care nu si-l poate permite oricine.

O vesta de salvare costa intre 60 si 300 de lei, in functie si de confortul pe care il doriti, eu v-as recomanda aceasta vesta, costa 151 de lei. La prima incursiune, acum 2 ani, a fost foarte buna, dar pe viitor sincer nu stiu daca voi alege sau nu sa port vesta de salvare, dar asta datorita faptului ca stiu ca sunt un inotator destul de bun si ma mai bazez si pe faptul ca am un cablu destul de gros legat de picior si de placa si de care m-as putea folosi in caz ca as avea cu adevarat nevoie sa ies la suprafata. De asemenea, cred ca pot sa stau destul de mult sub apa fara sa intru in panica si sa iau decizii strategice, legate de drumul catre suprafata. Oricum, va recomand sa aveti vesta pe voi, pentru ca atat lacurile de acumulare, cat si marea pot oferi multe surprize neplacute. Da, eu am mai traversat inot barajul de la Paltinu fara vesta, l-am traversat si pe cel de la Maneciu, dar exista curenti foarte puternici care se formeaza pe astfel de lacuri (mai ales in zilele toride de vara), iar in cursul plimbarilor de ieri un alt lucru pe care l-am observat era ca era plin de cruci pe malul lacului.

Galerie foto